BARF + SYROVÉ KOSTI

04.01.2012 18:55

Monika

Dotaz1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký názor máte na BARF. Poradil by mi popřípadě někdo v začátcích? Pročítám inf. byla jsem přesvědčená. Ovšem pak jsem si přečetla článek od nějakého veterináře tak mě to trochu rozvyklalo... a jak je to se syrovými kostmi?


Martina Tečkomilující Mahdalová

Dotaz 2. My přidáváme syrové kosti ke granulím a sedí nám. Dostává morkové,většinou...Dneska je nějaká neklidná,ale kost zůstala,kromě morku, v celku..Tak asi jen zlá nálada:) Děkuju,


PP Věrka

Dobrý večer milá Moniko a Martino, víte názorů na BARF je mnoho. Jen pro ujasnění kdo nevíte, metoda BARF je způsob výživy psů za použití syrové stravy. Dá se různě kombinovat se zeleninou atak.

Zastánci metody BARFU argumentují tím, že se jedná o přirozenou stravu psa a snahu krmit psa podobně, jako kdyby žil v divoké přírodě. Nejčastějšími argumety pro tento způsob výživy je pozitivní vliv na imunitní systém, miminální tvorba zubního kamene, méně růstových problémů, prodloužení života psů, minimální možnost parazitárního onemocnění, zlepšení kvality svalstva, snížení rizika přetočení žaludku, menší objem trusu, kvalitní srst atd. ALE Nejsou zatím známé žádné seriozní a vědecky podložené výsledky této metody výživy psů na jejich zdravotní stav, kondici, dlouhověkost atd.

Ten kdo takto krmí (BARFAŘ) svého psa a pes mu to tráví, Vám většinou řekne že je to nejlepší. Nicméně já nejsem zastáncem BARFování. Dle své praxe vím, že ne každý pes je schopen syrové maso strávit a ne každý pejsek je na to zvyklí, hledě i na parazity, s tím také souvisí jaké maso ( zajištění kvalitních surovin (především svaloviny) tak, aby nebyla nahrazována pouze levnými vnitřnostmi nebo kostmi) a jak spracované. Přesto vše se snažím být objektivní, a řeklnu Vám to takto: Pokud máte Vlky a jiné divoké šelmy, pak Barf ano, pro domácího psa ne!


SYROVÉ KOSTI

Dobrý večer Martino,
opatrně s kostmi, nejen že můžou psa poranit, např. se může kost zapíchnout do krku, ale též pak může být ,ucpaný, nebo mít průjem, je tam více problémů. . . Při konzumaci kostí velice často dochází k např. uvíznutí části kosti v žaludku, ruptuře části trávícího traktu, zaseknutí úlomku kosti v tlamě a hlavně může dojít k zácpě. Tento problem je velice nepříjemný a může končit tragicky.

 

Já plně souhlasím s panem profesorem, že z medicinského hlediska přináší krmení syrovou stravou a kostmi více problémů, než pozitiv. Pan profesor má bohužel též případ z jeho vlastní klinické praxe, kdy Irský vlkodav málem zemřel v souvislosti právě podáváním syrové stravy. Díky jejímu zastavení a vrácení se zpět ke kvalitnímu průmyslově vyráběnému krmivu, fenka přežila a opět se vrátila do své původní výborné kondice. (pro info : pan prof. MVDr. Miloslav Svoboda, CSc. - klinika chorob psů a koček Fakulty veterinárního lékařství, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno ;-)