KDYŽ ODEJDEME NIČÍ ČŮRÁ

29.02.2012 00:04

Silvie Brázdová

Zdravím, my máme doma takový pro mě už docela závažný problém. Náš hyperaktivní kokřík nám neustále čůra v bytě,ale v případě, kdy nejsme doma. Zatím sem na to nekladla moc důraz jelikož jsme řešili problém štěkání a vytí v naší nepřítomnosti, což jsme vyřešili obojkem proti štěkání a nyní je to bez problémů, ale tento problém, už nás vážně štvě. Máme odzkoušeno,že pokud jsme doma tak pes vydrží c...elý den bez venčení(ráno jde na dlouhou procházku a kolem 6 večer pořád nic.. Ale když nejsme doma tak je jen v předsíni( jelikož nám devastoval byt) a tam neustále vykonává potřebu, ale ne jenom jednou i víckrát.. používá stejné místa hlavně rohy zdí... vše dezinfikuji, zakoupila jsem odpuzovací spray, který se minul účinkem, včera sem na místa nasypala pepř, že by ho to mělo odpuzovat, tak uvidíme. Každopádně prosím o radu co stím, tresty nepomáhají, pochvaly taky ne, pes má svou hlavu a i když ví, že bude potrestán, tak to dělá. Pokaždé když ho okřiknu a dám mu k tomu čumák, automaticky se podívá na zadek a ví co bude následovat, pak odejde trucovat a následně mě příjde odprosit. On si uvědomuje co děla, to je asi to nejhorší.. tak co stím?


PP Věrka

Dobrý den Silvie, Moc Vás nepotěším. Víte, je důležité si uvědomit že pejsek má problém, který je třeba vyřešit. Z toho co píšete, je jasné, že pejsek je na Vás velmi závislý a nezvládá být doma sám a jen se sebou. Pejsci s takovýmto problémem většinou pocházejí ze špatných podmínek. Odkud je ten Váš? Protože na tom celém se to většinou vše odvíjí a dále se s tím dá efektivněji pracovat.

Píšete, že ani tresty nepomáhají... Pejsek tím, že zůstane doma sám a bez Vás, chytí jakoby panický strach a tak začne ničit, nebo čůrat, což ho uklidňuje. Vy tím, že jste ho přemístili a on nemá na čem vybít svou paniku, neboli čím se uklidnit, tak se počůrává a očurává, což mu ještě přihoršuje. Trestání po Vašem příchodu je moc špatné, pejsek už neví za co, jen ví, že bude trestaný. A z toho co píšete se už dopředu bojí a krčí se, čímž se jeho psychika ještě zhoršuje. . . Víte, tím že se vrátíte, on najdenou ožije a udělá pro Vás všechno, at ho strestáte či mu vynadáte. Pochvaly moc nepomohou, jelikož pejsek má radost z Vašeho návratu a neřeší nic jiného.

Radím zvýšit pejskovi sebevědomí, které nemá např. tím, že mu po obýváku shováte par pamlsků nebo granulek ale tak, že je shopen je najít. Když je najde pochvalte ho, ale ne přehnaně, usmějte se na něj, pohladte ho, pomazlete. Řekněte mu, že je moc šikovný. I tímto lze pejskovi zvyšovat sebevědomí.

Dále když budete odcházet, než odejdete, pohrávejte si chvíli třeba s klackem nebo nějakou hračkou, kterou on nemá či nezná, rozhodně ho to bude zajímat, ale nedávejte mu to. A až pak když se budete třeba obouvat, jakoby to zapoměňte u botníku, nebo někde, kde si to pejsek jakmile zavřete dveře hned vezme a bude se tím zabývat. Zvědavý pejsek se na to rozhodně vrhne. Jasně že ne po celou dobu, ale postupem času se bude pejsek lepšit. Já se natahala klacků domů, a raděj jsem uklidila rozkousané dřevo a kůru, než mít rozdrbaný třeba koberec či pohovku a stažené záclony atd. I starší pařez s kůrou, kdy psy baví jí odrbávat vydrží mnohem déle.

Vždy když se vrátíte domů radím nic neřešit, pohladit psa max. se na něj usmát a co provedl pouze uklidit, ignorujte to! Je to na delší dobu, než se pejsek dá kupy pokud jestli, ale jak říkám chce to čas a ten mu musíte dopřát.

Pokud jde o pepř atd... tím pejska jen více rozhodíte, takže nato zapomeňte. Víte, dopřejte mu péči a to vše, ono to že vyl a štěkal jste jak píšete vyřešili obojkem, ale jeho problém, že nemá sebevědomí a neumí být bez Vás to neřeší. Jeho psychiku je třeba podpořit a posílit.


Silvie Brázdová | 29.02.2012

Zdravím, moc děkuji za vaši reakci, je zvlastni jak am na to kazdy odbornik jiny nazor...:) No ja mam hafa od pani chovatelky je z 8 štěňat a vím že byl takový plachý mezi smečkou...ale jakmile se dostal ke me a k priteli tak ozil. Vzdy mu ...slo vsechno pozdeji nozicku zacal zvedat az skoro v 8 mesici, fenecky ho stale nezajimaji a uz mu bude rocek a pul. Je hrozne hyperaktivni me to nevadi:-) je to dablik....casto si snim hraju do zblbnuti a je k neutahani...:-) Ja si spis myslim ze sem udelala chybu hned jak byl malicky.. casto sem snim byla doma aby prave nebyl sam...vim ze uzz´od malicka kdyz zacinal byt sam doma zacal knucet a vyt... a ted sem mela dost velky problem se sousedy... ale obojek to vyresil...ted uz ho ani nemusi mit.. jelikoz uz nenachazim vzkazy na dverich.. ne ze bych Mikiska nejak trestala to ne... ale vzdy mu kte louzicce dam cumak a placnu ho pres nej s povelem fuj.... on vi ze to nesmi delat... ale i pres to to dela...je teda fakt ze dneska uz tady byla jen mala louzicka....je fakt ze to nevyresim hned.. to je jasne chce to cas.. jen me zajimal nazor dalsiho cloveka... pro Mikiska udelam vsechno.. zahrnu ho hrackama pozornosti jako doted..je to uzasny pes... treba se to vyresime tou ignoraci.... dekuji

 

PP Věrka

No je také možné, že je pejsek vyrovnaný a jak je zvyklí být jen s Vámi a Vy ho opustíte, nastává problém. Je určitě důležité aby se mohl pořádně ,,vybít,, a je taky pravda, že unavený pes nemá problém ani čas vymýšlet kraviny. no Víte, je to pouze odhad, jelikož jsem pejska neviděla a z toho co píšete toto vše usuzuji. Hlavní je ho dostat do klidu, aby byl naprosto vyrovnaný a sebevědomý.