LEHCE DOMINANTNÍ ?

23.06.2012 01:15

Kateřina Drdová

Dobrý den, 
prosím Vás o radu. Vzala jsem si domů dlouhou dobu se potulujícího psa. Je to menší fena, kříženka, stará asi 1 rok, možná rok a půl. 
Náš problém je nejspíš její dominance. Zpočátku byla ráda za všechnu péči a okolní zvířata. Postupem času se nad všechny ale nadřazuje. Máme dva další psy, dost staré a větší než ona a neustále po nich vyjíždí. Když nesu žrádlo musí alespoň na jednoho psa skočit. K některým cizím psům není taky zrovna přátelská i přesto, že oni si chtějí hrát. Nenechá mě abych si pohladila kterékoliv jiné zvíře. Předvádí "psa, který chce někoho nakrýt" a to jak k lidem, tak psům nebo koním. Za poslední týden na mě párkrát vyjela když jsem ji pouze pleskla když vrčela na jiného psa nebo se na něho vrhla. Jak mám tohoto psa motivovat aby nic takového nedělal nebo ho ztrestat tak aby se to neopakovalo? Chápu, že si občas udělá mezi psy pořádek, ale aby to dělala dennodenně a obracela to i k lidem když se jí něco nelíbí... Předem děkuji za jakoukoliv radu nebo opravu mého jednání, jestli dělám něco špatně. 


 
Ještě bych chtěla něco málo dodat:

fena je venku, ale když ji vezmeme dovnitř, ihned se zabydlí na gauči/posteli a podobně. Nejvíce se jí líbí jakýkoliv stůl venku nebo ve stáji. Na vycházce mi dělá bobky klidně uprostřed cesty a klidně křižovatky. Když jsem ji jednou vzala domů, tak první co udělala bylo, že skočila na postel a udělala kaluž. Souvisí to nějak s tím, že nám chce dokázat jak má navrch? 
Plus její přivolání je často velice obtížné ať už lákám pamlskem, učím přivolávat na stopovací šňůře, snažím se po dobrém nebo ať zvýším hlas a plesknu ji. Příjde si vždycky až ona sama chce. 
Snažím se najít chybu u sebe, ale nepřipadá mi, že bych ji nějak rozmazlovala, nevěnovala se jí nebo že bych ji hodně trestala. 

 

PP Věrka 

Dobrý den,

myslím si, že problém je jednoznačný.

Fenka to co má ted dříve neměla, veškerou vaši starost a péči se prostě usápla jen a jen pro sebe a dělit se o Vás tedy rozhodně nechce. U pejsků ,,z ulice ,, a nejen u nich, tomu tak většinou za čas bývá. Jednoduše si hlídají a přivlastní to co se jim líbí a to co milují, protože to dříve neměli a nechtějí nebo mají strach aby o TO nepřišli.

Fenka bych neřekla že je až tak dominantní, spíše že Vám dává najevo své právo Veta. Na Vás tedy je, fenku jasně usměrnit. Píšete že venku na přivolání nereaguje vždy a chodí si jak sama chce. ZDE si přečtěte, jak správně stopovačku používat, a pak docílíte vždy 100%-tního přivolání.

Dále přesně jak píšete, bobky v púli cesty, načůrá vám do postele a při příchodu domů okamžitě zaujímá gauč či vyvýšený prostor, který jinak obýváte Vy. Opět je důležité fence jasně ukázat, že teda ,,Šéfem,, tedy Alfou jste tam Vy a ne ona. To samé u vztahů k ostatním pejskům v domácnosti.

Vy musíte mít vždy navrch a Vy jí musíte usměrnit, ale pozor!! Žádné trestání a ani pochvaly. Tresty by způsobily agresivitu a pochvaly by jen upevnili její autoritu.

Víte, s tímto jsem se již mockrát setkala a vždy mi na to učinovalo staré známé: ,,unavený pes - nejlepší pes´´ to protože nemá čas na ,kraviny, a ani o nich přemýšlet :) Takže bych ji vzala na cvičák, kde by jste s ní cvičila a upevnila v ní jak svou autoritu tak její poslušnost. Tím se zlepší vše. Dále bych jí doma určila její místo, na kterí ji vždy nasměruji nebo odkážu při příchodu domů apod.

Ona Vám nedokazuje že má navrch, ona si jen hlídá Vás a nechce se s nikým dělit. Na Vás je, aby pochopila že ji neutečete a že se dělit prostě bude, protože Vy to tak chcete. Nedovolte ji vše a když bude dělat něco co nechcete, přímo při činu jí to zaražte, nasměrujte ji třeba na jinou aktivitu nebo ji jednoznačně řekněte ať si ,,mazá po svém,, Nezapoměňte že Vy jste autorita a tak to také musí fungovat. Jinak by Vám fenečka zachvilku začala přerůstat přes hlavu. Nesmíte být až tak moc tolerantní a prostě jí tohle vše nedovolovat.

Např. i při hře jasná pravidla určujete Vy a Vy také určíte jak hraní probíhá a kdy hraní s Vámi skončí a podobně.

Takový to pejskové ať už feny či psi, bývají ovšem těmi nejoddanějšími a nejvěrnějšími společníky rodiny.