MÁME PSA PO AUTONEHODĚ

07.03.2012 00:27

Lukáš

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda jste také pracovala se psem po nehodě? A jaké můžou být následky? Reakce našeho psa na veškerou naši pomoc asi nepomáhá. Je pořád ustrašený a místo aby s radostí poskakoval jako dříve se chodí většinou uklidit a někam zaleze. Jsme z toho už něšťastní. Ze začátku i zvracel, ale to už přestalo. Může to být také k tomu? Náš doktor říkal, že se mu máme věnovat více že to časem přejde. Díky za Váš čas.


PP Věrka I 20.03.2012

Dobrý večer Lukáši, předem děkuji za trpělivost s mou odpovědí.

ano, s pejsky po autonehodě jsem již ,,pracovala,,. Následky můžou být různé, protože každý pejsek to vnímá jinak. Bohužel je to vždy většinou pro každého pejska období, které musí zvládnout a není pro něj vůbec lehké. Vím, o čem mluvím. Záleží také co si vše prožil a co a jak následovalo po ,,tom,,.

že Váš pejsek zvrací, zalézá a je ustrašený. . . to k tomu samozřejmě patřit může. Pejsek může cítit strach, je nevyrovnaný se situací a nemá jistotu.

Nevím přesně, co Váš lékař myslel slovy ,,věnovat více,, , ale já radím nedolézejte za ním. Chovejte se a dělejte vše jako dřív. Také chápu, jak se asi cítíte Vy, sama jsem si prošla těžkou opravdu velmi těžkou autonehodou, ale je důležité to na psa nepřenášet, ba naopak. Zvířata umí velmi pomoci člověku, když to nejvíc potřebuje :-)

Zkuste s ním nějakou aktivitu, u které se odreaguje, nevracejte se s ním do minulosti. Pokud je možno, do ničeho ho nenuťte, nechte všemu volný průběh. Pokud máte zahradu a na ní auto, klidně si tam s pejsekm hrajte, házejte mu třeba míček, nebo mu pořiďte uzel a hrajte na přetahovanou, nebo mu tam třeba dejte KOnga - hračku kterou naplníte pamlsky a ona ho zabaví. Vše pěkně pozvolna a jak říkám, snažte se zaměřit na nějakou aktivitku.

Nazvala bych to léčení hrou ;-) a pejska určitě nevystavujte žádnému stresu, raději jakékoliv stresující situaci předejděte. Samozřejmě, že u každého pejska je to indivindi..., ale myslím si, že pokud takto pejska vrátíte zpět do jeho zvyklostí a bezpečí, bude vše v pořádku. Třeba pokud pejsek rád a umí aportovat, jen do toho, snažila bych dělat vše tak, jakoby se nic nestalo-abych mu nic nepřipomínala, ale s tím, že předejdu vždy jakýmkoli stresovým situacím. Pokud pes zaleze, nenechte ho, přivolejte ho a hrajte si s ním. Samozřejmě mu nechte svůj prostor, přesto nedovolte aby se pejsek úplně uzavřel do svého světa, to je pak těžko vrátitelné.

A nebuďte neštastní, naopak se hodně smějte nebo usmívejte at je veselý i pejsek. Držím palce !! :-)