MOJE BORDERKA JE NEVYROVNANÁ

26.02.2012 10:00

Bára Opltová

Dobry den, potrebuju radu. Prijde mi, ze moje borderka je nevyrovnana, vuci me je jak milius, nedovolila by si na me krive podivat a je proste totalne submisivni, ale vybíjí si to na slabších psech, dovoluje si na psi jenom za plotem nebo na voditku.kdyz se nachomitne ve hre se stenetem nebo slabsim psem, tak se snazi byt dominantni a dela strasnej virval. Mame na sidlisti dva psi, ktery nesnasi,... oba dva jsou samozrejme o 2 hlavy vetsi a 3x silnejsi. Kdyz se stretli poprve nebyla to jeji chyba, vzeslo to z jejich iniciativy, ale od te doby se na ne bezhlave vrha a kouse do nich, i kdyz to druhe je pes a ten, i kdyz to vypada drsne do ni ale nekousne. Prijde mi, ze to dela, protoze si mysli, ze ji za kazdy situace ochranim. To me ale stve! Na to, ze je to bordera neni submisivni ani trochu. Obcas si rikam, ze by od nekoho fakt potrebovala nakopat zadek, aby si uvedomila, ze neni zadnej borec. . A pak mam jeste problem s domacimi zviraty. Hlavne s kockami, i kdyz ji okriknu nemuze si pomoct krci se, sleduje je ocima. Vadi mi ale, ze u toho vyxpada, jak kdyz je chce zakousnout, vubec nechapu jestli je chce jen past nebi je vidi jako korist. Na druhou stranu, mame kocoura pred barakem, kterymu je Adina uplne sumak, a jde po ni, toho se bojí. Tak vazne nevim... Dekuju moc za odpoved

 

PP Věrka

Dobrý den Báro,
nějak nerozumím jako ,,CO,, že si Vaše fenečka vybíjí na slabších psech? Myslím si, že Vaši psí holčičku až mooc řešíte. Víte, pokud vaše fena nevyvolává konflikt jako první, vůbec bych případnou špatnou reakci nerešila, spíš naopak, byla bych naprosto vklidu, pokud budete vklidu Vy, bude i ona. Samozřejmě ne že ji nechám sežrat druhou stranou, ale zcela jistě ukázním páníka psů, pokud mi útočí na ty mé. Jinak z toho co píšete... Borderky jsou také hodně energické plemeno, které potřebuje aktivitu, u které se dosti vybije tak, jak potřebuje a pak nemá čas na ,kraviny, protože je vyrovnaná a dostatečně vybitá. pokud se tak neděje, začíná být ze psa načasovaná bomba...
Dále pokud fenka jako první ,,po špatném setkání,, již útočí na psy, kteří ji vyděsili či nějak ublížili, je pochopitelné že Vás nyní brání. Je na Vás, aby jste jí dala najevo že je vše v pořádku a že se nemusí ničeho bát, očividně má potřebu hned Vás bránit a řešit raděj jakoby dělat BU BU BU dopředu.. pokud ji jemně a nenásilně ukážete a vysvětlíte, že je v bezpečí a že není třeba nic řešit, bude vše OK. A názor ten že, aby byla Vaše fenka submisivní tak potřebuje od někoho dostat na zadek, je opravdu špatný. Je to naprosto výborný recept, jak si fenku zničíte, uděláte z ní agresorku a nebudete ji za čas zvládat a ona chuděra skončí blbě. Takže všechno pěkně vklidu a žádné násilí! Raděj jí věnujte více času a chodte třeba na agility, trenujte poslušnost a ovladatelnost. Je třeba si s ní dát opravdu práci.
Pokud jde o dom. zvířata, jakou jste si dala práci s jejich seznamováním? Jaký jste nastolila řád a jak v tom pokračujete? Někteří pejskové, s ohledem i bez ohledu na plemeno, mají potřebu dom. zvířata lovit. Samozřejmě ale, pokud mému psu jasně vysvětlím, a to vše nenásilně, že kočka je součástí jakoby smečky, tedy že je i pod mou ochranou a on ji přijme, pak nevidím žádný problém.
Rozhodně radím, neřešte tolik svou fenku a spíše se jí věnujte tak, jak ona potřebuje. Jinak nebude šťastná ani ona ale ani Vy.