NÁDOR NA SLEZINĚ

22.06.2012 23:44

Ivana Starostková, Orlová

Dobrý den, máme 14-ctiletou fenku jezevčíka. Před několika dny ji byly čištěny ultrazvukem zuby (2 extrahovány) a odstraněna bradavice na hrudníku. Před samotným zákrokem jí byla odebrána krev, podle výsledků lékařka vyslovila podezření, že je v těle nádor. Následným ultrazvukem byly potvrzeny dva nádory na slezině (pravděpodobně hemangiosarkom 2,5 cm a druhý menší). Po narkoze se probrala velmi dobře, brzy jedla i pila. Dnes je to třetí den a Bobina je hodně spavá, venku však jeví zájem,měkkou stravu jí s chutí, ale velmi málo pije. Ještě bere Stomorgyl a stálé léky na srdce (Enap 5) Lékařka jí chce udělat kontrolní sono sleziny, doporučuje vyjmutí nádoru i s celou slezinou. Vím, že prognoza je velice nejistá, přežití po operaci není přílilš dlouhé. Chemoterapii odmítám. Ráda bych se Vás zeptala na Váš názor, zda v tomto věku je vhodné se do operace pouštět, jakého prodloužení života bychom mohli v ideálním případě dosáhnout, zda míra utrpení pro našeho psa i pro nás všechny, kdo ji má rád, není příliš veliká. Za Váš názor velmi děkuji. 

 

PP Věrka

Dobrý den,
víte, na Váš dotaz odpovím soukromě. Upřímně, o kolik přesně by se Vaší fenešce po operaci prodloužil život, Vám neřekne nikdo na světě. Při rozhodování zda dotoho jít či ne, je třeba ve 14-ti letech zvážit všechny okolnosti. Např: fyzický stav - zdraví feny na srdíčko, kondice, trávení, i pohyb a podobně. Také víc narkoz za sebou je trochu riziko aby se Vám fenečka zbudila ikdyž relativně celá operace proběhne v pořádku. U straších pejsků je vždy větší riziko. 
Viděla jsem i 17-ti letou fenu po operaci, vše zvládla bezvadně, je naprosto v pořádku a žije si vesele svůj psí život. Ale viděla jsem také 9-ti letou fenu, která operaci kdvůli narkoze nepřežila. Rozhodnutí je vždy velice těžké, ale je to jen na Vás co uděláte. Někdy je dobré odoperovat, někdy zase pokud by šance byla malá, nechat fenečku vklidu dožít nebo jí ukončit trápení. Je to pro člověka vždy bolestívé rozhodování, ale musíme jednat v zájmu zvířat.
Moc držím palce a dejte mi prosím vědět, myslím na Vás a na Vaší fenečku.
Psí poradna Věrka 

 

Ivana Starostková, Orlová

Dobrý den, paní Věrko,


dnes nám naše Bobinka umřela :-((
Její stav se v posledních 4 dnech velmi zhoršil. Nechtěla chodit, byla strašně unavená. Pak už nechtěla ani jíst. Špatně se jí dýchalo. Hned ráno jsme jeli k doktorovi. Udělal jí ultrazvuk, to na slezině nebylo zvětšené, ale našel další a to mnohem větší hemangiosarkom na srdíčku. Taky měla v hrudní dutině plno vody. Proto jí srdíčko tak už nestíhalo a byla tak unavená. Ale asi jí nic nebolelo, jenom ta strašná únava. Byli jsme s manželem s ní až do konce. Nikdy v životě to už nechceme zažít, brečíme tady oba a naše velké děti taky. Odešla nám naše věrná kamarádka. Byla hodná, veliký dobrák. Dali jsme si ji do zahrady, tam byla nejraději. Budeme na ni vzpomínat s láskou a nikdy nezapomeneme na ty krásné chvíle, co jsme s ní zažili. Teď už se na nás jistě kouká ze psího nebíčka.

Paní Věrko, moc Vám děkuji za podporu, jste hodný člověk.
Mějte se hezky,
Iva Starostková 

 

PP Věrka

Dobrý den paní Ivanko,
je mi to moc líto a vím jak moc to bolí. Při jakékoliv ztátě zvířátka člověk pláče a je asi opravdu nejlepší se pořádně vyplakat. Myslím, že jste úžasní, jakou skvělou péči jste psí holčičce dávali a ano, pevně věřím tomu, že ve psím nebíčku tam, za duhovým mostem, se schází všichni pejsci, když přijde jejich čas a pěkně si tam spolu hrají a dovádějí. Mají tam svůj velký psí hrad kde všichni bydlí a dohlíží ze zhora na ty své lidské pánečky. Jednou se tam všichni sejdeme a budeme si hrát spolu, tomu věřím :) 
Buďte stateční, budu na vás myslet a zapálím též za Vaši fenečku svíčku. 
Vím, že je to bolest veliká, přesto je opravdu škoda na zvířátka zanevřít, ba právě naopak, ani Vaše psí holčička by určitě nechtěla aby jste smutnili, ale aby jste se radovali a když už Vám v tom nemůže pomoci ona, aspon by si to přála. Takže, nezanevřete a až budete cítit jak Vám pejsek schází a je Vám po té psí společnosti smutno, určitě neváhejte a přiveďte si domů krásného pejska, at už štěňátko nebo dospělého, věřte, že tu radost lásku a mazleníčko budete potřebovat velmi brzy a bude Vám chybět, znám to. 
Držím moc palce ať vše zvládnete a ještě jednou buďte moc a moc stateční ! :-)
s krásným pozdravem i od mých pejsků Věrka Hejtíková