NAKRÝVÁNÍ LIDÍ

15.03.2012 21:29

Michaela
Hezký den, máme10měsíčního zl.retrívra,neustále má snahu celou naší rodinu nakrývat. Už je to velmi nepříjemné, nezabírají domluvy, stažení k zemi,.. Nemůžeme v klidu přejít ani 10m. Prosím poraďte nám!!! Pomohla by kastrace?
děkuji za odpověď

 

PP Věrka
Hezký večer, Váš pejsek je mladý a dospívá, to je v pořádku. Kastrací bych toto vůbec neřešila! Možná to bude znít tvrdě, ale bohužel se v současné době s touhle variantou řešení problémů psů setkávám stále častěji. Lidé si myslí, že kastrací vyřeší naprosto vše, agresivitu, výchovu, socializaci, bázlivost, že pes neposlouchá, utíká, ničí atd. Tak takto opravdu ne! Jasně, že kastrací se dá zmírnit sexualita psa, ale ve Vašem případě to opravdu nutné není !! Z toho je mi akorát smutno. . .

Jelikož máte mladého psa, který je také v pubertě, je jasné že teprve přichází nato, na co genitálie má. Váš pejsek je i ve věku, kdy je třeba ho učit a následně cvičit základní povely, jde o základní poslušnost a ovladatelnost. Z toho, co píšete si očividně pes z Vašeho domlouvání a fyzického trestu nic nedělá. Důležité je získat jeho uznání, tedy respekt a pak Vás poslechne jako hodinky. Nic ale nejde hned, zkusili jste i cvičák?? Na dobrém cvičišti Vám pomohou jak psa všemu naučit a jak si získáte jeho respekt. Jsem si zcela jistá, že u Vás cesta ke spokojenosti vás obou (psa i Vaše) vede přes ovladatelnost Vašeho pejska. Doporučuji ho naučit pár povelů jako jsou SEDNI, LEHNI, KE MĚ, FUJ nebo DOST, a řekla bych že je problém v podstatě vyřešen.

Je také pravda, že nakrývání ostatních má opravdu mnoho variant, je to i projev podmiňování, jindy zase projev přátelství, závidění si, atd..., ale u Vás se pes prostě potřebuje vybít. Zkusili jste třeba APORT? Váš pes někam svou energii vybít musí, to bez pochyb, tak ho jen nechte pořádně vylítat Aportem... Pokaždé když ho to chytne, převeďte jeho zájem na něco jiného, myslím třeba právě ten Aport. Pokud pes dělá něco, co se mi nelíbí, či o to nemám zájem a ještě mě to obtěžuje, převedu ho na jinou aktivitu, u které si svou energii dostatečně vybije.

Samozřejmě, že nemůžete vše včetně povelů na psa vybalit najednou, ale jak říkám vše postupně a nejlépe navštívit dobrý cvičák. Přitom psa učit Aportu, je jedna z nejlepších variant, je to učení hrou :-) A na kastraci, pokud je pes bez zdravotních problémů, zapomeňte. Dala bych si s ním raději tu práci a naučila ho těmto výše zmíněným základům a k tomu z něj raděj udělat psa ,,Aporťáka,, než ho zbytečně dávat do narkozy a zbavit ho jeho samčí přirozenosti.

Mějte trpělivost a přeji hoodně zdaru při učení a výcviku.