PEJSEK SE VŠEHO BOJÍ A HLAVNĚ FENKY, KTERÁ PO NĚM NEUSTÁLE VYJÍŽDÍ

30.04.2012 21:11

Renáta
Dobrý den,
mám dva jorkšíráčky, fenku šest a půl roků a pejska necelý rok. Pejsek se všeho bojí a hlavně fenky, která po něm neustále vyjíždí, kvůli jídlu, hračkám nebo žárlivosti. Chtěla bych jí to nějak odnaučit a jeho, aby jí přestal bát a tak. Předem děkuju

 

PP Věrka

Dobrý den,

a jak jste pejsky seznámila? Je jasné, že pejsek nebude úplně ,v pohodě,. Na pejska radím pomalu, žádné zbrklosti, žádné vypjaté situace. Je mladý a objevuje svět. Čeká ho puberta apod. Jeho strach bych nijak extra neřešila, ba naopak, když by se něčeho bál, pozvednu ho (pozvednu mu sebevědomí) a ukážu mu, že není třeba se bát. Ale do ničeho ho nenuťte. Normální koloběh domácnosti, aby si krásně zvykl. I bych k tomu nejspíše přistoupila, stylem,...nech to být, ty jsi ale trouba viď, haha..., takže stylem spíše ignorace s lehkým pousmátím se a ukázáním psovi: Buď nad věcí s úsměvěm :-)

Hodně záleží z jakých podmínek pejska máte? Dále také jeho strach tedy bázlivost může i souviset s povahou jeho rodičů. . .

 

Jak je možné že se pejsek všeho bojí, jak k tomu došlo, byl už takový když jste si ho byli pořídit ?? A je správně socializován ??

V první řadě se věnuji naprosto správné socializaci. Pes, který ,, ve všem vidí bubáky,, nemůže být nikdy v pohodě, protože mu moc rychle rupnou nervy, zvláště pak v momentě, kdy se ocitne v nějaké pro něho neznámé situaci a nedokáže si s ní poradit. Pokud tomu tak je, žije život ve strachu a nepřirozené nedůvěře. Psi umí před autoritou skrývat nejistotu, ale neumí to vždy a všude. Váš pejsek je ještě mladý nato, aby už se musel zabývat strachem a tím vším, když si má přeci ještě užívat dětství a nadcházející pubertu, která ho čeká, kdy má objevovat svět a skotačit. Taky by se mohlo stát, že takto něšťastný pejsek už zůstane zlomený svým strachem ze všeho a nakonec i sám ze sebe.

Určitě je důležité, aby si spolu s fenkou vytvořili dobrý a láskyplný vztah založený na pohodě a aby fungovali jako tým ! To určitě.

Pokud fena dělá problémy a mladého pejska (štěně) nechce přijmout, jsem tu Já, kdo určuje přijmutí a vyloučení z Mé směčky. Já tedy i Vy jako vůdce Vaší smečky, dávám najevo u nových psů, se kterými přijdu do zaběhlé smečky, že ač je pes nový, je pod mou ochranou a též novému pejskovi dávám najevo, že se nemusí bát a může mi věřit, že jsem zároveň i jeho ochrana. Žádné tutu nunu, to by měl pes akorát stres, který by vše jen zhoršil. Psi to z Vás musí i jasně cítit. Z toho co píšete, nevím přesně, ale zjistit proč se fenka takto chová a následně reagovat, přímo v tom momentě. Nic neřeště aaaž po čase, pes si nepomatuje co dělal před ,,chvílí,, a Vaše kárání by bylo na nic a naopak by byl pes ještě více vystrašený. Pokud to dělá jen že se nadřazuje, žárlí, jasně bych ji ukáznila a dala bych jasně najevo, že v Mé smečce fungujeme jako TÝM a že se bude k mladému přírůstku chovat přátelsky a bude zdvořilá, protože já jsem TA, která určuje chod smečky. Nic bych ale neřešila agresí ! Spíše Upozorněním a jasným zavelením. Vše ale záleží na okolnostech, jak a proč to přesně je.

S tím jídlem,. . .  nevím jak krmíte, ale pokud mám psy nakrmené a nemají potřebu ,hamounit, neměl by být problém. Pokud krmíte dohromady, krmte je zvlášt (myšleno, aby měl každý svou misku) a každému určete místo, kam pokládáte jeho misku. U mě to funguje stylem, že první, když rozdávám misky s jídlem, dostává Alfa tedy vůdce smečky a po něm Beta atd,...

Ještě nutno dodat, že pokud si přivedu ke psovi at už samotnému nebo do smečky štěně, nebo do určitého věku mladého psa, který se všemu učí, vychovává a zjišťuje co a jak, vždy ho přijmu jako za ,,své,, a smečce to též dám najevo. V přírodě to funguje stejně tak, že poté, co smečka pochopí a zaregistruje, že hlavní vůdce Alfa má štěně at už jedno či více, též je přijme a štěňatům je od smečky vše dovoleno, Dokonce jsou i tolerováni jako jediní, když jí Alfa vůdce jako první, kdy si z kořisti vykusuje ta nejlepší sousta, a právě pokud má Alfa štěňata, ta se krmí s ním. téměř vše záleží na Vašem přístupu k vašim pejskům. Přeji at vše dopadne dobře :-)