POUŠTĚNÍ ŠTĚNĚTE NA VOLNO/STOPOVAČKA

05.05.2012 12:03

Petra Hladíková

Dobrý den Věrko,obracím se na Vás s malým dotazem. Mám 3měsíční fenku bílého švýcarského ovčáka a řeším problém s pouštěním štěněte na volno. Je mi teď jasné, že jsem asi prospala dobu, kdy má člověk štěně čerstvě a měl by ho pouštět - všude to píšou, všude to říkají. Něco na tom bude. Jenomže potíž je v tom, že bydlíme ve městě a zatím jsme se venčily u řeky a na louce, kam se sbíhají pejskaři ze sídliště. Není v mých silách s fenkou denně odjíždět autem kamsi za město, kde by navíc byla mimo kontakt okolí. No, zdá se, že štěně je magnet, a k mému vzteku navíc chodí většina majitelů s naprosto neovladatelnými psy na volno - všichni se k nám řítí, obskakují mi štěně - ale ne každý pes je hodný, narazili jsme už i na nevrlce a to může znamenat velký problém.. Navíc štěndo je ještě roztržité, za každým psem by letěla, i za lidmi kteří jsou nějak "jiní" (kulhají, křičí apod). Nemluvě o tom, že když vidí vodu, střemhlav by do ní skočila. Bojím se, že mi sběhne; s jistotou vím, že by byla kolemjdoucími tak očarovaná, že by mě ani nevnímala. Nerada bych o ni touhle hloupostí přišla, průšvih se stane hned. Tak jsem si vypůjčila stopovací vodítko - zkusily jsme to spolu na louce, líbilo by se jí pobíhat si dál ode mě ale když ono je tak lákavé jak se vlní trávou! Místo pobíhání a užívání volnějšího pohybu se tedy většinu procházky stará o šňůru. Reaguje jen na klacík, který mi nosí, a párkát zvládne ke mně/sedni, jinak zase ta šňůra. Přemýšlím, jak jí to odnaučit. Normální vodítko nevnímá. Taky zvažuji, kdy začít chodit na cvičák? S touhle malou škeblí bych si tam v brzké době uloupla asi pěkný kus ostudy :-( Ráda bych znala Váš názor – přivítám návrhy, nápady i kritiku. Děkuji, z Pardubic zdraví Petra

 

PP Věrka

Dobrý den, ve všem co mi píšete nevidím jediný problém. Vaše štenátko je ještě hodně malé nato, aby zvládalo výcvik. Teprve si užívá dětství. a to vše je naprosto přirozené. Hlavní a důležitá věc je i ta, že štěňátka si až od 4. měsíce začínají uvědomovat, že se po nich něco chce, nebo že se jim chce i na ,,záchod,,.

Myslím si, že je na stopovačku ještě malé!! Ale ! lehce ho nasměrovávat prádelní šňůrou, která je lehčí, a pokud je to třeba právě ve venkovním prostředí je dobře. Jen ho mít jakoby ,,pod kontrolou,,, že Vám nikam neuteče a ani za ,,zlými,, nevychovanými psy. Jen to použití se liší.

nenechte ho, ať se zabývá šňůrou,.. co děláte Vy? zabývejte a hrajte si s mrňouskem vy ! :)

Vezmu to vše pěkně popořádku,...
 

Takže 1. zabrzděte ! :-)

Je třeba si uvědomit, že máte doma malé štěně, které teprve objevuje svět, vše ho zajímá a vše ho baví. Je naprosto vpořádku že Vás tak moc nevnímá, ale zase Vás určitě bere jako svou lidskou maminku. Je určitě důležité aby Vás takto bralo, proto by jste měla ze všeho nejdřív věnovat čas štěněti a udělat si čas a např. si s ním hrát, mazlit ho a dávat mu jak tu člověčí lásku, tak jistotu, kterou by ve Vás mělo získat aby Vám věřilo. Hra je nejlepší způsob jak si štěně získat a navíc se od toho také odvíjí řekla bych vše. Víte, já také říkávám Učení hrou, a to platí !

Při hře také Vaše štěňátko můžete směrovat a učit další a další věci, na které má ale ještě pořád opravdu čas. Nejdříve by jste se měla věnovat jeho důvěře, výchově, socializaci, která u psů probíhá až do puberty, kdy je též velmi důležitá.

Píšete, že o ni nechcete přijít, a že jste propásla čas,... a že se všude píše,...

nato co se všude píše zase tak moc nemůžete dát, lidi toho napovídají a napíší,...

 

Pro Vaše psí miminko je nyní nejdůležitější, aby si budovalo přátelský a láskyplný vztah s Vámi a Vy s ním :) dále mu dopřát prostor k jeho dětství, které právě prožívá a ještě chvíli prožívat bude. A tu socializaci určitě taky, ale vše pěkně pomalu a přirozeně.

 

Dále,... už umí Váš mrňousek nosit obojek a vodítko?? a nosí je jakoby nic a rád??  Na to bych se nyní zaměřila také, pěkně vklidu mu třeba při nějaké hře nasadit oboječek, který ho nesmí škrtit ale zase pozor, aby se o něj někde nemohlo zachytit,... aby si neublížilo. Obojek normální, žádná cinkátka ani ozdoby, to by mu jen vytvářelo stres, nervozitu a bálo by se. Za obojek ho určitě netahat, jen mu ho prostě nasadit při nějaké hře, kdy si ho ani nevšimne a i ho třeba pochválit. Když mu nasadíte obojek, ne ho jen tak ale nechat, kdyby se s ním začalo zabývat, převeďte jeho zájem na něco jiného, třeba na hračku, kterou hýbáte a jeho bude zajímat, tím zmáknete dvě věci, jak hru se štěnětem tak úspěch že má oboječek, to samé bych udělala i s vodítkem, také ho při hře připnu, nesmí být samozřejmě těžké, a nechám mu ho. A dále pokračuji v nějaké aktivitě s mrňouskem. Občas mu ho takto připnout a zase odepnout, nechavám psím miminům třeba i při jídle, kdy hned když se štěně napapá, následuje venčení, a pak spánek. Ať s ním klidně usne a zbudí se :) takto si krásně můžete naučit mrňouse na obbojek i vodítko, mějte také na paměti, že ho za ně nesmíte ani tahat a ani přitahovat.

Socializase a výchova

Dále k té socializaci, je určitě dobré jak s lidmi tak s ostatními psy a s věcmi které nezná. Vaše štěně z toho co píšete, je řekla bych naprosto skvělá a zvídavá povaha, takže to prosímvás neurychlete, jinak vše pokazíte.

Přesto, socializace se nikde zadarmo nedostává,...

Je velmi důležité ji nezkazit a nepromarnit právě ten čas, kdy je třeba ji absolvovat.Víte, s čím se pejsek nesetká do své puberty, kdy dospívá, má pak většinou problém, co nezná zvládnout, a takové situace pro něj mohou být velmi stresující a vedou k problémům, které je pak těžko napravit. Zase tím ale nechci říct, že Váš mrňousek musí znát celý svět a vše v něm, prostě tak normálně a zdravě se zdravým selským rozumem. Vše chce čas,.. Třeba i ježdění MHD či vlakem, autem, setkávání se s cizími lidmi a psy, s hlučnějšími místy nebo naopak s místy, kde to zvláštně voní a je klid jako např. Veterina.

 

Určitě bych se nestranila ostatních psů a pokud nosíte štěně v náruči, je to dobrý recept na psa ,,závisláka, který neumí zvládat už jen setkání s jiným psem či člověkěm.

Víte, zkumání a objevování jakéhokoliv prostoru, je pro štěňátka nejzajímavější činnost, kdy vše objevují a vše je zajímá. Je ale určitě důležité mít vše pod kontrolou aby bylo Vaše psí miminko v bezpečí a nic se mu nemohlo stát. Štěně si může ublížit i při skotačení,...

 

To co píšete,. . .  je mi jasné, každý nemá svého psa zvládnutého a to je opravdu problém. Proto taky nevěřte každému, když vidíte že se k Vám blíží nějaký pes a pokud je bez majitele budte opatrná ! To bych sama neriskovala a raděj bych štěně do náruče opravdu vzala. Jinak,.. dejte na svůj instinkt a mrňouska pusťte jen ke psům, kteří si s ostatními pejsky i štěňaty bez problémů hrají. Ale je vždy důležité, aby jste Vy měla vše pod svou kontrolou a ikdyž pustíte štěně ke psovi nebo k více psům, vždy mu musíte být oporou a ochranou. a to i hlavně když se nějaký pes řítí na Vše štěně. Pokud mi nějaký jiný pes na mé štěně číhá, vše hlídám a kdyby se mi nelíbilo jeho chování, např. agrese nebo šikana vůči mému štěněti, okamžitě to ukončím. Každou hru jak s cizími lidmi tak se psy vždy kontroluji a pokud někdo něco přežene, jasně ukončuji nebo i varuji, že takto to tedy nebude. Vaše štěně nesmí být vystavováno špatným zkušenostem, to by se pak začalo bát. Jasně, že se nemůžete bát ho pustit a jen jít třeba po ulici, ale vše s rozvahou, instinktem a pod Vaší kontrolou a pak by mělo být vše vpořádku. Musíte se prostě naučit vypozorovat, kdy je Vaše štěně šťastné a kdy je něco třeba při hře s druhými v nepořádku a ukončit to. Také znám rádoby řeči typu:,... to je pes, ten to musí vydržet aby atd. atd. ... Tak to ani náhodou !!! Myslete nato, že správná socializace je správným krokem do jeho života. A to platí i o výchově :) Učení hrou je ovšem nejlepší metoda.

 

Dalším krokem přivolání,...

Používejte určitě i pamlsky, drbání všude tam, kde to má štěňátko rádo. Prostě aby si spojilo to co má rádo s Vámi, a pak rádo přijde.  S takto malými štěňátky taky sem tam zkusím přivolávat, za mnou tedy štěňata chodí vždy, berou mne jako jejich matku, ale na jasné přivolání máte ještě čas. První si vybudujte vztah a socializaci. Až Vás štěně přijme, bude za Vámi po bytě courat samo :) 

 

Dále k cvičáku,...

na cvičák se nechodí dělat si ostudu, že Vás pes neposlouchá, na cvičák se chodí právě proto, aby Vás tam všemu naučili. Se štěnětem na cvičák ale ne. Jak vybrat i správný cvičák ZDE. U vás je ještě ale brzo, nejprve by jste měli začít se psí školkou, kde právě i té k správné socializaci dochází jak s ostatními štěňaty tak i velkými psy. Ve správné psí školce jsou na to připraveni, vždy Vám vše vysvětlí, ukážou a pomůžou. A hlavně!!  jsou tam zdravá štěňata i psi a nemusíte se bát, že tam to vaše něco chytne, to by se opravdu stát nemělo.

 

K povelům,...

sedni,... lehni,..

proč první učit psa tyto, když jako první potřebuji aby mi pes přišel. Takže Vaše štěňátko nejdříve učit povel přivolání, já používám ,KE MĚ? nebo , K NOZE, vždy ale volte jeden aby si na něj mohlo zvyknout. Důležité je, aby vše bralo jako hru a ne jako že ho dotoho někdo nutí, protože právě když to bude dělat hrou, můžete ho krásně směrovat k ůkolům či povelu, který po něm chcete a ono to bude dělat rádo a vždy ho to bude bavit a i samo do sebe :)

 

Takže přeji hoodně trpělivosti a užívejte si pěkného miminkovství s Vaším mrňouskem. Čekala jsem že mi zavoláte, ale nestalo se tak. Děkuji za pozdravy a také Zdravím do Pardubic, doufám že vše půjde jak má a držím palce !