Rádi bychom vybrali vhodnu rasu - Border kolie

12.07.2012 02:32

Petra, Uherský Ostroh
Dobrý den, měla bych dotaz. Chtěli bychom si pořídit fenku Border kolie. Byla by spokojená v oplocené zahrádce? Denně bychom ji vodili i do volné přírody. Máme zkušenosti s fenkou jezevčíka (dožila se 16 let) a s psíkem křížencem a tomu ploty docela vadily. Rád utíkal a rád se vracel a svým temperamentním štěkáním už kolem páté hodiny ráno hlásil, že už nespinká...Bohužel už také zemřel, rádi bychom vybrali vhodnou rasu. Děkuji 

 

PP Věrka

Dobrý den,

otázkou spíše je, co přesně od pejska očekáváte a co od něj tedy chcete?? Dle toho bych si rasu pejska vybrala.

Pokud jde o Bordeku, je to velmi aktivní a energické plemeno, vhodné např. na Agility, Frisbee a je opravdu potřeba mu dát čas a prostor, aby se mohl/a dostatečně vybít. Také je nutno zvážit, zda bude pejsek celoročně venku nebo bude mít možnost bydlet i v domě. Ne všechna plemena jsou uzpůsobena k přežití venku.

Takže je nutno zvážit:

  1. co od pejska očekáváte, co od něj vlastně chcete
  2. zda pořizujete pejska na ven nebo do bytu
  3. kolik času jste ochotní a schopni mu věnovat
  4. zda jste shopni pejskovi zajistit vše co potřebuje jako u aktivních plemen pohyb a dostatečné vyžití, či cvičák nebo zda chcete klidnějšího pejska spíše jako rodiného kamaráda, společníka na výlety atd., příliš nenáročného
  5. není dobré vybírat si pejska pouze dle exteriéru, ale je nejlepší si o plemeni zjistit co nejvíce, a pak se rozhodnout, zda na to máte a zda počítáte se vším, k čemu je pejsek vyšlechtěn (s jeho aktivitou, energičností, s jeho velikostí, se vším co bude do budoucna potřebovat)
  6. zda si pořídíte štěně či dospělého psa

V oplocené zahrádce si myslím by byl spokojen každý pejsek, záleží jen a pouze na Vaší výchově, zvladatelnosti a ovladatelnosti pejska. To jak ho vychováte od mala, se bude projevovat celý jeho živůtek. Pokud zvolíte dospělého pejska, určitě se předem informujte co má za sebou a zda je vhodné ho na oplocenou zahrádku vůbec přivést, protože pokud by to byl notorický útěkář, bylo by velmi náročné ho to odnaučit a to s nejistým výsledkem. Lidé toto často řeší přivázáním na řetěz, ale mnohdy si pejsci poradí a utečou stejně. Já osobně toto řešení neshvaluji, jsou i jiná a lepší :-)

Border kolie ale určitě potřebuje aktivní lidi, kteří jí dopřejí aktivitu a vybití její energie, pokud s tímto vším počítáte a jste shopni ji toto vše zajistit pak nemám co dodat a jen dotoho :-)

Záleží jen na Vás co dle bodů od pejska vlastně chcete :-)

Budu ráda, když dáte vědět jak jste se rozhodli :-)

 

Petra, Uherský Ostroh
Dobry den, chtela jsem vam moc podekovat za odpoved. Pro toto plemeno jsme se nakonec nerozhodli, protoze by jsme se mu nemohli tak moc venovat, jak je potreba. Jedna se o az moc aktivni plemeno. Jinak dekuji za uzasnou radu :)