ŘÍHÁNÍ A PLYNATOST

07.04.2012 23:51

Silvie Brázdová, Most
Dobrý den mám rok a pů starého anglického kokříka a všimla jsem si že velmi často říhá a trpí plynatostí. Granulky pravidelně obměnuji a stále používám pro štěňata na doporučení veterináře, jelikož mám hyperaktivního psíka a je dost štíhlý ( značky Ontario, Fitmin) a každý den dostává kapsičky od Pedigree ( 2 ks ráno). Mě tento problém nijak neobtěžuje, ale jde mi o zdraví pejska.
Děkuji za radu... Silva a Mikoušek

 

PP Věrka

Dobrý večer Silvie,

častá plynatost a říhání může být způsobena špatnou funkcí slinivky břišní. Určitě bych zkusila jinou značku (ne Orijen ten hodně nadýmá a vím, že spoustě psů nesedí) a u té bych na čas klidně zůstala.

V dnešní době máme spoustu výrobců psích krmiv. Stále nás ovlivňují různé reklamy a říkají, že zrovna tato značka je pro našeho pejska ta nejlepší. Ale opak je pravdou, není dobré nechat se hned každou reklamou ,,unést,,. Co vyhovuje jednomu pejskovi, nemusí vyhovovat druhému. Každý pejsek je přeci jedinečný. Jeden bude tak trochu „popelnice" a sní všechno, ale jiný zase může být velmi vybíravý a hned tak něčím se mu nezavděčíme.

Myslím si, že pokud pejskovi krmení vyhovuje (netloustne ani nehubne, má lesklou srst, nemá zažívací problémy, přijímá krmení s chutí, je energický, šťastný a vyhovuje mu po všech stránkách), je zbytečné mu ho měnit.

Napíši několik možností, které nás například ke změně krmiva vedou.

  • 1) Alergie na krmivo - vhodná je úzká spolupráce s Vetem a výběr kvalitních speciálních diet

  • 2) Věk pejska - každý pejsek buďto roste nebo stárne a mění se i jeho potřeby a nároky na stravu. Vždy bychom měli používat krmivo určené pro konkrétní stáří zvířete. Jiné krmivo je vhodné pro přikrmování štěňat pod matkou a jiné pro stárnoucího pejska! Na krmivech pro štěňata bývá uveden název „junior". Je také nutno rozlišit, zda jde o štěně velkého nebo malého plemene. Nejširší nabídka je pro psy dospělé, kde se označení liší značka od značky. Krmiva pro staré psy bývají označena jako „senior".

  • 3) Aktivita pejska - někteří psi (např. ve sportovním výcviku, záchranáři, agiliťáci nebo saňoví psi) mají vyšší zátěž a tak mají i vyšší požadavky na krmivo. Rozhodně jim nestačí zvýšit dávku běžného krmiva! Jejich nároky je potřeba uspokojit nejen kvantitativně, ale i kvalitativně (např. vyšší procento bílkovin, tuků a minerálů v krmné dávce, vyšší stravitelnost krmiva aby je i naplnilo a neměli hlad atd.)

  • 4) Nemoc - zde je opět určitě vhodné spolupracovat s Vetem, který doporučí konkrétní druh krmiva. Existují speciální diety, které příznivě působí při onemocněních srdce, jater, ledvin kůže a dalších orgánů. Další diety jsou například pro pejsky velmi vyčerpané, např. bojem s rakovinou. Někdo by se divil, ale i obezita je nemoc! Nadměrná hmotnost zatěžuje pohybový aparát zvířete!

Nevím proč pejskovi krmivo měníte? Při růstu u každého pejska, je určitě dobré přizpůsobit mu i stravu a to včetně granulí. Jenže víte, ONA JE ZMĚNA A ZMĚNA,... Pokud už krmivo měníte a je váš důvod pro změnu krmiva jakýkoliv, na místě je každopádně pozvolná změna! Pokud měníme krmivo jen proto, aby chudák pejsek nepapal pořád to samé, tak nejlepší je hledat krmivo stejné značky, kterou už máme vyzkoušenou a víme, že pejskovi vyhovuje. Některé firmy totiž nabízejí krmiva stejného druhu ve více příchutích. Tak pejskovi krmení zpestříme, ale nenarušíme tím jeho trávení, které už je na určité krmení přivyklé. A to je také velmi důležité, když je pejsek zvyklý a jeho tělo se přizpůsobilo-navyklo na jedno krmivo, není dobré často měnit, nebo vůbec měnit.

Pes, který má vyhovující krmivo, není příliš nafouklý a přehnaně neříhá. Samozřejmě, že každý pes také plynatí a říhá, ale tak normálně a ne příliš. Pokud Váš kokřík velmi často říhá a trpí plynatostí, to dobré určitě není.

Dále ty kapsičky,... Právě po nich k tomu také může docházet. Víte nechci to napsat nijak zle, ale zrovna značka Pedigree psům přináší spíše obtíže než klady a tuto značku bych nikdy nedoporučila !! Řekněme tedy, že vhodná opravdu není ! (mrkněte na složení)

Má zkušenost je ta, že nejen mí psi lépe snášejí stravu vařenou a kombinovanou s granulkami. Granule vždy volím ty, které psu vyhovují a nebo které potřebuje. Doporučuji spíše občas přidat do granulí psí masovou konzervu, nebo nejlépe koupit čerstvé maso a uvařit ho, kdy včetně s vývarem ( když do vaření masa přidáte občas zeleninu) granule zamícháte, se psům nejlépe tráví a netrpí ani nadýmáním a ani plynatostí. Ale je to na každém, jakou metodu zvolí. Při výběru granulí je třeba mít na paměti, že Každý pes jiný pes,.. Jak a dle čeho vybírat granule VIZ článek KRMIVO - GRANULE

S pravidelným obměňováním,..

tedy zkušenost mám pouze tu, že to psům prostě nesedí. Dělá jim to problémy např: jak se žaludkem, moc šťáv, katarakta-přetočení žaludku, špatné trávení, plynatost, říhání, hubenost, nechutenství, špatná strst a další,.. toto vše ale také samozřejmě souvisí se značkou granulí. Je jich hodně a ne každá může psu vyhovovat. Když krmíte pouze jimi, je důležité aby měl pejsek také dostatek vody. Kapsičky bych řekla že jsou spíše spestřením-doplňkem, ale bohužel většinou právě i po nich psi plynatí.

Víte, značka není vše! Granulky také vždy kupujte dle složení :-) více viz odkaz na článek výše. Pokud budete chtít nějaké doporučit, napište mi na mail a určitě doporučím výborné a odzkoušené značky, které když Vašemu psu zachutnají tak budou i vyhovovat při jeho růstu. Sama mám také jednoho kokršpaněla. Granulky čas od času změnit můžete, ale určitě je dobré přejít na ně pomalu a ne měnit moc často. Navíc při moc častém měnění hrozí i alergické reakce a právě ty problémy se žaludkem. V praxi to tak prostě je. Ještě nutno dodat : Bacha na kvalitu při skladování!

Přeji dobré chutnání a zažívání Vašemu Kokříkovi Mikouškovi ;-)