VÝCHOVA ŠTĚNĚTE

22.06.2012 23:54

Léňa
 

Zdravím Tě Věrko, 
máme doma skoro pětiměsíční štěně. Je to fox-teriér kříženej s jezevčíkem. Zajímalo by mě pár věcí, tak mi snad poradíš.. (= 
Jak dlouho asi se ještě bude počůrávat vždy když někdo přijde domů.. Vlastně čůrá nějak moc často, ikdyž s ním třeba jdeme ven a přijdem, tak se tam za chvíli vyčůrá zas.. Není nemocný nebo je to normální?

Taky nevím, jak ho naučit, když je puštěn na volno, a zavolám si ho k sobě, aby poslechl.. Protože větěinou když na něj zavolám, tak neposlechne. A když se za nim rozejdu že si ho chytnu tak mi začne utíkat.. 

Taky by jsem s ním chtěla chodit na cvičák. Je na to vhodný čas?

A je ve styku se Staffordem. Co si o tom myslíš? Není to špatně? Já si myslím, že spolu mají docela dobrý vztah, když jsou spolu, tak si docela rozumí, ale to štěně dost dolíhá na S a tomu to po chvíli vadí a začne být nevrlý. Tak tu hru ukončím...

Už se těším na Tvoje rady. 

Díky (=

 

PP Věrka

Ahoj také tě zdravím Lenko, 

ano je to u štěňátek normální. Každé štěňátko hodně čůrá a kaká, obzvlášť vždy po spinkání když se vzbudí a následně po jídle. Ve věku 4 měsíců, si teprve psí mimina začínají uvědomovat, že se jim chce, takže je dobré ho to pomalu začít učit. NE !! žádné tresty, ale pěkně mu nastavit pomalu režim např. se slovy: ?? ,,JDEME VEN,,  a to několikrát za den, vždy říct nahlas tato slova a jít venčit :) Když se venku vyvenčí pochválím usměju se, ale žádné přehánění. Když se vyčůrá doma neřeším, maximálně štěně odkážu ke dveřím a hned ho vezmu ven. Ono to časem pochopí. Toto už jsem tu v jiném článku také psala.

To s tím přivoláním je taky normální, štěně to bere jako hru :) Pěkně ho musíš navnadit na nějakou dobrotu a vždy se na procházce zastav a zavolej na štěně. Jdi i na bobek a snaž se ho přivolat. Když se zastaví je to dobře a když nejde couvej, a volej. Štěňátko zaujmeš a ono přiběhne. Když přijde strašně moc ho pochval, podrbej kde to má rádo a hraj si s ním. Dej mu vždy odměnu. Důležité je ho natolik zaujmout, aby přišlo. A venku je to oto těžší, protože pro každé štěně je vše neznámé venku nejdůležitější a prozkoumávání okolí ho baví nejvíce. proto přivolání s povele např: ,, KE MNĚ,, PROVÁDĚJ I DOMA. U rčitě doporučuji si i pořídít vodítko ,, stopovačku,, jak ji použít najdeš ZDE

POMATUJ ! za každý dobře provedený povel, který ho učíš vždy musí následovat odměna a opravdu velká pochvala, klidně přehnaná. 

Je taky určitě čas ho dobře socializovat, takže najdi si dobrý cvičák a šup šup přihlaste se tam. 

Je moc dobře že má štěňátko jiného psího kamaráda, každé štěně doléhá a zkouší :) chci říct každé správně vedené štěně :) Pokud je vše ok, moc nezasahuj, at z něho neuděláš ,, mamánka,, ale určitě měj vše naprosto pod dozorem !! Pokud by se ti něco zdálo přehnané zakroč. Něco jiného je, když dospělý pes upozorní štěně a vychovává ho, ale něco jiného je když by byl na něho zlý, či ho šikanoval nebo jinak týral apod. Ale to z tvého popisu není. Takže pokud štěně doléhá až příliš na stafíka, buďto ho okřikni ty, nebo ho nech okřiknout stafíkem, ale at je zřejmé že je to pod tvou kontrolou a Ty to jakoby řídíš. Dospělák i štěně musí jasně vědět, co si dovolit můžou a co ne, i když u štěněte je to více tolerováno. Přesto to musí probíhat vklidu a bezpečí :)

Přeji hodně radosti s mimískem :)