VYKONÁVÁ SVOU POTŘEBU VŠUDE PO CELÉ ZAHRADĚ

04.01.2012 21:13

Eva

Prosím o radu, mám pejska basseta rok a půl (u nás je však pouhé dva měsíce), mám 2 malé děti a náš pejsek vykonává svou potřebu všude po celé zahradě - nevyhradil si místo nebo několik míst. Napadlo nás, že bychom mu udělalali za části zahrady výběh, ale osobně nevím, jak by konkrétně basset snášel. Samozřejmě že by v něm byl pouze v naší nepřítomnosti? Nemáte někdo zkušenosti?


PP Věrka

Ano, zkušenosti mám.Je jasné, že každá změna chce čas. Váš pejsek si musí očichat nové prostředí a též označkovat, aby bylo jasné že je jeho. Každý čistotný pes, si najde místo, kde svou potřebu vykonává. Pokud ne, čistotný být prostě neumí, protože ho to nikdo nenaučil, a s tím souvisí z jakých podmínek k Vám přišel. Volila bych způsob : Vezmu psa na vodítko a první ho jdu vyvenčit na místo, kde chcete aby svou potřebu vykonával. Po té bych mu řekla hodný a usmála se na něj. Lze psa i naučit na slovo ,JDEME VEN, a toto bych opakovala, až by pes sám při venčení utíkal na vyhraněné místo. Kdy pak bude moci i s vašimi dětmi běhat na zahradě pořád, a když bude potřebovat, odběhne si sám.
Tím, že ho odkloníte jen na část zahrady problém nevyřešíte a navíc to může být pro pejska stresující. Také záleží natom, jestli venčítě i mimo zahradu nebo jen na ní. Každopádně naučte pejska kde má potřebu vykonávat.


Eva

Děkuji za odpověď. On má boudu na zahradě, takže co se týče zahrady tak se venčí sám. Na procházky ho nebereme pravidelně ve stejnou dobu, ale chodíme s ním hlavně do přírody. Nevím jak bych to praktikovala venčení na zahradě, myslíte, že ho mám ve stejnou dobu vzít na vodítko a odvést ho na místo kde by měl vykonat potřebu?


PP Věrka

Ano, určete si dobu venčení a tu dodržujte, je to i dobré pro pejska. Víte, a aby i pochopil že zahrada patří k jeho teritoriu. Pejsci kteří bývají venčení i mimo zahradu, kolikrát se v ní přestanou venčit, to záleží. Každopádně berte pejska tam, kde chcete aby potřebu vykonával, a tam ho vždy choďte na stejné místo venčit. Když to udělá jinde, vemte ho hned rovnou při činu nebo ho odkažte na místo, kde to má dělat, případně tam exkrement odneste. Je dobré vybrat místo s více keříky či stromy, aby měl pejsek možnost se vyprázdnit, jelikož pes se nevyprázdnuje najednou jako fena. Po vykonání potřeby bych nechala pejska volně běhat po zahradě :-)