ZAČAL BAŠTIT HOVÍNKA Z KOČIČÍCH ZÁCHŮDKŮ

11.01.2012 11:58

Lenka

Zdravím, minulý týden jsem si dovezla z útulku malého německého ovčáka, jenže chlapec začal baštit hovínka z kočičích záchůdků. Není v mích silách vybírat hovínka pokaždý když kočičky vykonají svou potřebu. Máme 3 záchody a 4 kočky, je to prakticky nemožné uhlídat. Byla jsem u doktora, říkal, že hovínko je pro něho jako pro mě zákusek a dostal nějaký prášky a vitamíny na změnu chuti. U naší westice to zabralo, ale přecejenom to nemůže jest celé život. nemáte někdo osvědčenou fintu?


PP Věrka

Také zdravím Lenko,
popisujete poměrně typické chování všech psů i štěňat, u kterých to většinou v dospělosti odeznívá. Štěně se to může naučit od jiného psa, např. od matky feny, která po svých štěňatech „uklízí“ nebo od psa, který má podobnou „zálibu“. Příčin může být mnoho - stres, nedostatky ve výživě, z hladu (může mít zažité si prostě potravu obstarávat sám a to jakoukoli, když má štěně hlad, prostě sní co sní aniž si uvědomí co), velké začervení nebo to prostě psi dělají z nudy či ze zvědavosti. Ano, je pravda, že pejskům kočičí, králičí, koňské atd. bobky chutnají. Setkala jsem se s tím u pejsků, kteří jsou převážně na granulovaném krmivu a je úplně jedno od jaké značky. Pomáhá jim to i lépe trávit. Chutnají jim tam různé nestrávené zbytky a má to jiné chuťové přísady, což psy láká. Nejvíce účinné je okamžité odstranění výkalů z blízkosti psa. Pokud ho přichytnete při činu odlákat či jasně určit povel ,FUJ,

Můžete zkusit také podávání vitaminů skupiny B (kvasnice v sušeném stavu volně sypané na granule, mírně navlhčit). Také pomáhá podávání zralých syrečků nebo mírně uleželého masa.
Pokud dáváte krmivo, které nemá velkou stravitelnost, pokouší se psi, všichni bez rozdílu rasy, opět sníst exkrement. Tak se zkuste podívat na procentní stravitelnost potravy.
Já dávám svým psům jak granule, tak vařené a nemají potřebu exkrement zblajznout, ikdyž jdou okolo.

Doporučuji: když na volání nereaguje, musíte jeho pozornost upoutat jinak a nebýt hysteričtí, protože pak má pes pocit, že to musí sníst okamžitě a vy nemáte šanci. Celkem dobře funguje něčím zašustit-zachrastit, zapískání balonku a také výzva k běhu a hře a když pes zvednl hlavu a zajímál se o Vámi nabízený podnět nebo předmět, už mluvte a chvalte a nakonec dobrota. Tak jsem to praktikovala pár dnů a byl pokoj.
Jinak zcela jistě se domluvte s veterinářem na pravidelném odčervení.
Přeji hodně zdaru!!!