ZMĚNA TERITORIA

04.01.2012 23:41

Růžena

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na svou fenku. Máme malou pudlici a jsou jí 3 roky. Nově jsme se přestěhovali, a mám pocit, že se naše fenka necítí v novém bytě dobře. Jde o to, že když ji nosím v náruči, je vše dobré, ale hned jak ji postavím na zem, stáhne ocas nezi nohy, přikrčí se a když ji chvilku nechám a třeba odejdu do kuchyně, ona tam zustane... a štěká, vydrží štěkat celou dobu, kdy jsem pryč a tak to je již celý týden. Vždy pro ni dojdu a vezmu ji zase zpět do náruče, ale problém je když jdeme s manželem spát, nemužu ji nikde nechat a v noci mě i někdy probudí kňouráním, že má třeba žízeň a sama si nedojde k misce. Dala jsem ji tedy pelíšek i misku s vodou do ložnice a když jsme přes den v práci, dávám ji k sousedce, která je již v důchodu. Neumím si její chování vysvětlit, protože ve starém domě se chovala normálně, poraďte mi prosím zda se to dá nějak změnit, mám strach abychom se nemuseli stěhovat?


PP Věrka

Jsem si naprosto jistá, že její nedůvěra k novému teritoriu, nezáleží vůbec natom, jestli jste v Americe nebo třeba na Novém Zealandu. Vidím tu jasné tři problémy. První je, že z toho co píšete si fenka neměla ani moc času a šancí... nové prostředí řádně očichat a prozkoumat po svém, druhý je, že pokaždé když zakňučí a Vy ji hned nevezmete do náruče začne štěkat a tím na Vás volá, nebo si Vás přivolává když jste přyč. Očividně fenka přišla nato, že jí Vaše pozornost vyhovuje a je jí mnohem sympatičtější, než aby si očichávala nové a cizí pachy, které jí nevoní, prostě zaštěkat. Pomatujte, že pes se přivolává a ne, že si přivolává pes Vás, to vede k záležitostem, o kterých se tu rozepisovat nebudu, řeknu jen, že je to podřízení se majitele psovi. A třetí- také je velmi důležité, aby jste jí dala viditelně najevo, že je v novém bytě naprosto v bezpečí a nemá se čeho bát. Takže radím, nechte ji na zemi a dejte jí čas, aby si vše prošla sama a vše si po svém očichala a zanechala tam i svůj pach. Nejlépe se na ni i usmívejte a občas na ni promluvte klidným hlasem. Zkuste ji třeba Dát na jedno místo, ustoupit dva metry a přivolat ji. Pak ji pochvalte, ale nezvedejte ji. Dále zkuste zvetšovat vzdálenost, až se fenka nebude bát přejít z místnosti do místnosti ale stále na Vás viděla. Pak jí dejte prostor aby si vše prošla sama, dělejte vše jakoby nic a nevšímejte si jí at si jde kam chce. Její pelíšek ji vraťte tam, kde chcete aby byl a i její misku s vodou. Možná ji to bude chvilku trvat, ale je mladá a hlavně ji do ničeho nenuťte! Tím by jste jen zvýšila její nechuť k tomu všemu. Svým způsobem již fenečka zná nové teritorium z Vaší náruče, takže by to neměl být až takový problém. A ještě dodám aby i Váš manžel přistupoval k fence stejně v tomto směru jako Vy, a nebral ji do náruče hned, jak fenka zakňučí, nezapoměňte, že ona není malé dítě ale pes se zvířecími pudy, takže když nebude chtí jít za Vámi, tak ji nechte být, at si to v té své hlavičce srovná sama, jestli přijde a nebo jestli ji bude v tomto Vaše ignorace vyhovovat, ale věřte že přijde ona k Vám.

A ještě dopíšu, že také co fenka cítí od Vás, dle toho se chová, takže pokud jste z nového bytu nervozní Vy, bude i fenka, když Vy budete naprosto spokojená, bude i ona. Přeji hodně zdaru!