KRMIVO - GRANULE

18.01.2012 17:03

Monika

Ahoj Věrko,
ráda bych se zeptala, co je prioritou při výběru granulí.
Na co by si měl dávat člověk pozor, co není až tak podstatné a co by kvalitní granule měly obsahovat. Například takový Proplan-jehněčí, když si člověk přečte složení, zjistí že kuřecího masa a lososových bílkovin je tam mnohem víc jak toho jehněčího. A to nemluvim o spoustě dalších složek uvedených v % o kterých člověk neví zda jsou nebo nejsou pro pejka důležité.

Předem děkuji :0)


PP Věrka

Ahoj Moniko,
téma správná výživa je velmi častý dotaz u mých klientů. Ať už jde o kočky nebo o psy, je dle mě vyvážená, chutná a naprosto zdravá čerstvá strava, se kterou dosáhneš naprostého nasycení zvířete nutná. Ty ses mě zeptala pouze na suchou tedy granulovanou stravu. Při výběru granulí, je nutnou prioritou rozlišit každého psa, respektive rasu. A dále . . .

Při nákupu Plně vyvážené stravy, tedy granulí, je nutno rozlišit: rasu psa, věk, zatížení každého psa, aby obsahovala veškeré vitamíny a minerály a aby pejskovi chutnala. A také nutno dodat že kontrola, zda je krmivo v originálním, čistém a neporušeném obalu je naprosto nezbytná. Samozřejmě pokud kupuješ krmivo u veterináře, mělo by být vše vpořádku. Granule se celkem snadno skladují, což je též výhoda a mají i jednoduché dávkování.

Dalo by se říci, že již existují výrobci granulí, kteří jsou odborníci ve svém oboru, tedy ve výživě a rozumí své práci. Přesto není odborník jako odborník. Já osobně mám za celou mou působnost u zvířat již víc, než více, značek odzkoušeno a vím, které mým psům vyhovují a které ne anebo které jim naopak přitěžují.

Na trhu je mnoho granulí a vybrat ty správné je jen na tobě a tvém pejskovi. Hlavní je, aby obsahovaly vyvážené množství všech potřebných látek, které tvúj pejsek potřebuje. Navíc každému pejskovi i chutnají jiné granule. Je nejlépe to třeba odzkoušet na vzorku, když si vybereš přímo jednu značku- zrovna tento Typ granulí, tak než koupíš velký celý pytel, je lepší je nechat pejskovi ochutnat. Samozřejmě to musíš se střídmostí a s rozumem, protože jsou pejsci, kteří snědí všechno téměř a jsou tací gurmáni, kterým nechutnají ani granule velmi drahé, proto je dobré to přizpůsobit. A jelikož ty máš pejska, který je na granulky zvyklý neměl by to být problém. Dobré a opravdu kvalitní granule poznáš vždy na svém psovi ! a ne na ceně. Podle toho, jak :

Např:
vytváření imunitního systému,
přirozenou cestou regeneruje buňky v organizmu,
příznivě ovlivňuje funkci zažívacího traktu,
podporuje správnou funkci pohybového aparátu
působí na vývoj a růst tvého psa i jak na něj působí v dospělosti či ve stáří
jak se tvůj pes cítí, jak je energický
jestli mu dostačují, nebo má po granulích hlad
jak a co ze sebe ,vylučuje,
a v neposlední řadě jakou má kvalitu srsti (zda je lesklá, příjemná na omak a vypadající zdravě, nebo matná, ježatá apod.)

Je nutno připomenout, že tvůj pes je DALMATIN. Zvíře velmi přátelské, temperamentní a spadá do loveckých plemen, tudíž mu jeho stravu také musíš přizpůsobit. Protože jako žádný pejsek, se nemůže jen válet doma na gauči, ale potřebuje pohyb. A navíc ještě roste a vyvíjí se. Je mu 10 měsíců, pokud se nepletu. Rozhodně Dalmatinům, nesvědčí jakýkoli hovězí sušák, což jsem ti již při osobní schůzce kladla na srdce. Dalmatinovi prostě nesedí, neumí ho strávit (spíše je mu těžko) a bohužel ho i zdravotně ohrožuje na životě, takže prosím hovězího sušáku, jako i granulí se rozhodně vyvaruj. Toto ti specialista na výživu neřekne, pouze specialista na toto dané plemeno, což já jsem.

Pokud budeš chtít doporučit určitou značku, napiš mi prosím soukromě do mailu, který najdeš v Menu - KONTAKT a určitě ti doporučím, každopádně není pravidlem, že pouze drahá krmení jsou nejlepší.

Já osobně svým pejskům kombinuji jak suchou-granulovanou stravu s vařeným masem a těstovinami nebo s rýží, občas třeba přidám zeleninu, kterou uvařím spolu s ostatním, tak i granule s konzervami, a to i na dovolené. Vím naprosto přesně co mým psům vyhovuje, po čem mají plná bříška a jsou jak spokojení tak jim krmivo ve všech směrech dostačuje.

Když bude Choisík spokojený, sama poznáš jak se ti odvděčí, už jen tím jakou budeš mít radost když bude radostně poskakovat kolem tebe, plný energie a bude čišit jen zdravím.

Upřímně, nejsem pro, krmit pouze suchou stravou, ikdyž velmi kvalitní, protože mám zato (i dle své praxe), že má po ní pejsek hlad. Je to jako kdyby člověk žil jen na kvalitních sucharech a nedostal ani nic teplého do bříška. Ale samozřejmě záleží na každém.

Přeji spousty spokojených dní s plným bříškem :-)