NEUSTÁLE HLASITĚ ŠTĚKÁ

04.01.2012 22:16

Kačenka

Dobrý den, chci se zeptat, přítel má 8 letého jezevčíka, fenku.Jakmile zůstane fenka sama doma, neustále hlasitě štěká, klidně i po dobu několika hodin, musí to tedy řešit přes hlídání atd. Přemýšlela jsem jestli by byl dobrý nápad pořídit domů štěně, které by jí zabavilo, po dobu kdy je otec v práci a přítel ve škole, ale obávám se aby se to štěně naopak nenaučilo od ní a nebyl by to dvojitý problém.Předem díky za odpověď.



PP Věrka
Dobrý večer, ...přítel má 8 letého jezevčíka... nabízí se mi otázka Kdy s tím fenka začala, Co to spustilo?


Kačenka

Dobrý večer, pejsek to dělá víceméně od štěněte, bohužel několik let zpátky zemřela přítele maminka a od té doby je to asi intenzivnější.Podle mého názoru to pes dělá protože se bojí že už se ani otec nebo přítel nevrátí domů, ale přítel tvrdí že od štěněte byla nervozni když se někam chystala rodina bez ní.Koukla jsem na obojky proti štěkání, ale myslím si že je ti spíše po psychycké stránce, kterou asi nepříjemný zvuk nějak nezlepší, přemýšlím tedy, jestli by bylo vhodné tedy pořídit dalšího pejska aby se doma nebála nebo jestli to řešit jiným způsobem.



PP Věrka

Napíši Vám to asi takto : Pejska v 8 letech odnaučit štěkat nebude vůbec lehké. Jak píšete, je zvyklí při vašem odchodu štěkat celý svůj život. Ikdyž se též řídím heslem, že ve dvou se to lépe táhne, to ve vašem případě neplatí a problém to nevyřeší. Správně vychovaný pes se takto nechová. Jsou způsoby, respektive metody jak pejska neřekla bych odnaučit, spíše usměrnit jeho chování, tedy i štěkot. Hlavní je mít na mysli PROČ, z jakého důvodu a následně ŘEŠENÍ . Vašeho psa jsem neviděla, takže těžko říct proč to dělá, Nabízí se více možností: Má potřebu na sebe upozorňovat, nechce být sama, stres-páník odejde a proto je ve stresu, je nerváček a nebo je hluchý a neslyší se, . . . každopádně u vás to budou ty první tři, ale jak říkám s každým pejskem je to individuelní a řešení je víc.
Rozhodně na psa nekřičte. Z toho co píšete, bych se zaměřila při přípravě k odchodu a následně u odchodu nato, že na psa nereaguji, at vyvádí jak chce, případně ho usměrním, dále se s ním neloučím, ani na něj nemluvím, prostě si odejdu jak se mi zlíbí a aby to pes neřešil. Max mu řeknu ať si jde po svých. Je důležité, aby vás pejsek pochopil, že ho neopouštíte, ale aby měl ve svém páníkovi jistotu. Odchody a příchody bych cvičila tak, že se chovám normálně jakoby nic, pak se připravím a odejdu. Cca za 5 min se vrátím a naprosto vklidu když mne pes vítá ho klidným hlasem pohladím a dělám jakoby nic. tyto intervaly bych prodlužovala postupně 5min, 10min, 50min, 30min, hodina až se pes naučí být vklidu, hlavně to s ním nijak neřešit aby se nestresoval. Počítejte s tím, že hned napoprvé to nebude tak, jak vy chcete, ale dělejte vše STEJNĚ aby si pejsek zvykl. Je zřejmé, že je přítelův pes závislák a zvykl si ho vynucovat, což mu jasně zatrhněte. Pes, který je unavený vylítaný a najedený nemá ale vůbec čas na kraviny a je rád že zalehne a spí. To mějte také namysli. V 8 letech už to chce ubrat, ale neznamená to, že dovolíte psovi, aby si dělal co chce. Má vás na háku.
Pro začátek než odejdu, bych ho navnadila budto na misku, do které mu nasypu trochu granulí, a pes se tím bude zabývat aniž by pomyslel na štěkot a zaregistroval že ju pryč, nebo mu dám hračku, kterou nezná, já např. si hraji s kusem dřeva s kůrou a psovi ji jen dám očuchnout, nebo ukážu ale tot vše, aby pořádně nevěděl a zajímalo ho co mám a pak ho jakoby zapomenu při obouvání nebo tak. Každý zvědavý pes si dřevo radostně vezme a vydrží s ním aspon hodinu. Nebo mu dát ,Konga, což je hračka, kterou naplníte odměnama a pejskem je z ní doluje ven. Z čehoš též má rada zní : Zaměstnejte psa, at se po vašem odchodu nenudí a tím pádem nevymýšlí kraviny.

Myslím, že obojek proti štěkání by vaši fenku ještě více vystresoval. Hodně zdaru a trpělivosti!



Kačenka (o 21 dní později)

Dobrý den, tak přítelův psík se lepší, ještě kňučí ale už tolik neštěká. My jsme moc rádi, moc děkujeme :)


 

PP Věrka

To je dobře, pokračujte v tom ať to štěkání i kňučení odbouráte :-) jen trpělivost a vydržte :-) Jsem ráda že jsem pomohla a že se lepší :-)