OSTNATÉ A ELEKTRICKÉ OBOJKY

22.02.2012 21:22

PP Věrka

Vážení,
jelikož jsem tuhle narazila na toto Téma, rozhodla jsem se svou odpověď zveřejnit i zde. Doufám že Vám to pomůže při rozhodování jak ,na to, vaše Psí Poradna


Používat tyto OO a EO obojky?
Já používám jen široké obojky a stahováky, případně obojky na doma.
Na ,ostnáč, a el. obojek mám názor a hlavně zkušenosti ty, že by se používat neměly, nejlépe je nasadit těm, kteří si to myslí ! Nepoužívám ho a používat odmítám. Je sice pravda, že jsem ostnáč už použila, ale to jen v určitém případě a zatím jsem ho již použít nemusela.

U psů a psovodů, kteří začínají s výcvikem, nemá ,ostnáč, ani el. obojek ale vůbec co dělat, a to ať jde o výcvik, obrany, učení, apod., prostě jakýkoliv. Jsou lidé, kteří tyto obojky používají jen proto, že je jejich pes táhne na vodítku, nebo že jim to někdo řekl atd.,. . . Já pracuji a cvičím psy opravdu hodně dlouho, a ostnáč ani el. obojek nikdy nepoužívám. Nepotřebuji je a navíc když si dám dohromady co to psovi způsobuje, kopla bych do ,zadku, toho, kdo to vymyslel. A kdo to byl? Jednoduše zpohodlnělý člověk, který místo toho aby si dal práci se psem, ho raději navlíkne a na krk mu nasadí ostny.

Myslím si, že v některých případech může pomoci, ale to pouze pod dozorem opravdu zkušeného cvičitele a po důkladném instruování, jak ho lze použít. Nic méně pokud se mohu vyhnout jeho použití, volím tuto variantu.

U lidí naprosto neznalých může ostnáč a el. obojek psovi způsobit jak ošklivé fyzické zranění, tak i psychickou újmu, což velmi často vede k těžko napravitelným situacím. Ti líní a lhostejní se prostě jen ,psa zbaví, jen proto, že si tito lajci nevědí rady a jsou líní se s chudákem pejskem dále zabývat, ale co potom ten chudák pes?? A bohužel si pořídí dalšího, který to budto ustojí nebo ne.
Pokud ho použiju, pak pouze pro rychlou a přesnou ovladatelnost a jasně vyvětlím jak ho použít a v jakém případě, aby se nijak neublížilo psovi, např. jeho nervové soustavě.

Pokud je ostnáč nebo el. obojek používán jinak, mám názor ale hlavně zalosti, že dle mě slouží k trápení zvířete, potupné nadřazenosti, trestání a k zhoršování vzájemných vztahů se psem. Tímto opravdu respekt psa nezíská nikdo.

A dále i používání ostnatého i el.obojku může u některých sebevědomých spíše řekla bych samců psů, vyvolat nepřiměřený vzruch, který zaktivuje jeho nežádoucí agresivitu.

Používáním těchto obojků může docházet i ke zvýšené bázlivosti a následné agrese ze strachu z bolesti, která má přijít. Navíc, když si pes daný cvik spojí s bolestí, je jasné, že ho nebude nadále chtít dělat a bohužel když na něho majitel ještě přitlačí, může ho uplně zničit či zabít. Jak elektrický tak ostnatý obojek může psa velmi vážně psychicky poškodit a úplně ho zničit, a s jeho nápravou dokáže pomoci už jen málo kdo. A navíc zase úplně zbytečně zničit psa?

Pokud přijdu na cvičák a vidím, že jejich psi, neboli psi psovodů mají ostnáč, elektrické obojky a nosí je pořád, nebo velmi často, ono už jen to že je mají, je to špatný cvičák a tam bych tedy nikdy se psem nešla. Takový psi musí být totálně zlomení a to je snad to nejhorší, jak docílit psí poslušnosti a s láskou ke zvířatům to ale nemá vůbec co dělat.

Proto prosím Vy co máte jen málo zkušeností, nebo máte pejska teprve nově, vždy prosím kontaktujte odborníka, než dle rady nějakého, blbce, ublížíte svému psu. Děkuji.