PES SE BOJÍ A VRČÍ

09.03.2012 00:13

Radka

Dobrý den,máme asi rok a půl starého křížence kterého manžel přinesl když mu bylo přibližně půl roku.Již od začátku se všeho bál.je pravda že na některé věci si zvykl ale dodnes se bojí lidí a v podstatě všeho co se na zahradě větrem hýbne nebo stačí že postavím krabici do chodby a hned jí vyštěká.Problém ale začal být před cca. 8týdny kdy na mě poprvé zavrčel.Dělá to stále častěji.Když se na něj začnu zlobit a pošlu ho na místo,jde ale mám pocit že se bojí,někdy když sedí vedle mě a já ho chci pohladit,přikrčí se a dá uši dozadu,jakoby se mě bál,přitom jsme ho s manželem nikdy neuhodili.Jinak venku poslechne ale strach ze všeho (auta,lidi...)nás nutí mít ho téměř stále na vodítku.Pokud by projelo kolem nás auto,nebo cyklista,bezmyšlenkovitě se za ním rozběhne.Takže máme strach že by ho přejelo auto.Je jak neřízená střela.Když ho vemem ven do přírody,je vidět že má obrovskou radost a hned má průjem.Někdy si učůrne když přijde návštěva a přito štěká jak pominutý.Když jsem s ním sama doma nebo i pozdě večer venku,když ví že tam nikdo jiný není,je jak hodinky.Poslechne na slovo,spolupracuje.Nevím jak ho vrčení odnaučit,nechci aby se nás bál.Mam trochu obavu abychom zvolili správnou metodu.Děkuji za radu. Radka

 

 

PP Věrka

Dobrý den,

je velmi důležité na pejskovi neřešit co má za sebou a jaká je jeho minulost. Samozřejmě je dobré to zjistit aspoň přibližně, ale většinou na sebe svým chováním pejsek téměř vše prozradí. Vidím tu problémů víc. Bojí se všeho, vrčí ze strachu což očividně může přejít k agresivitě ze strachu, učůrává si při návštěvě kdy cítí úzkost a zárověň zda štěká varovně či povzbudivě?, venku není shopen vnímat nic kromě sám sebe a má stres i z radosti, který se projevuje průjmem.

Určitě je s tím potřeba pracovat, ale zase ne moc, aby jste psovi nepřivodili více stresu než má nyní.

 

Takže v první řadě nesmíte psa nijak chlácholit stylem: neboj to bude dobré, nemusíš se ničeho bát jsi přeci hodný a šikovný pejsek... protože to psa ještě více vystresuje a začal by mít větší strach z toho, co by mohlo přijít, cítil by se nejistě apod., jde i o to, hlídat si tón s jakým na pejska mluvíte. Vše by mělo být úplně normální jako vždy, žádná křeč ani utěšování. Jde o to, na psa přenést pozitivní energii a zvýšit mu sebevědomí. Je Váš pes dobře socializován? Jaký máte se psem vztah Vy a jaký pan manžel? Jaký má pes vztah k ostatním zvířatům? Jak s ním navazujete kontakt a jak jste ho vychovávali a vychováváte dál? Toto a další s chováním Vašeho pejska určitě souvisí. Je tedy třeba se zamyslet nad vámi samými, jak máte pejska zvládnutého a co asi mohlo způsobit že se takto chová...? Není přeci možné, aby jste ho rok společného soužití nenaučili všemu co je potřeba aby se nebál. Samozřejmě, že má pejsek asi něco špatného zažito, ale pokud zvolíte správný postup, mělo by být vše vpořádku. Úplně přesně Vám neřeknu proč to je, pejska jsem neviděla, tudíž nemohu posoudit.

 

S pejskem si více hrajte, věnujte mu pozornost i při cvičení venku při přivolání, psa bych určitě nepustila z vodítka, dokud nemám 100% jistotu že mi vždy přijde. Doporučuji stopovačku-dlouhé vodítko, kterým si přivolání můžete krásně trénovat -naučit ho to- a následně cvičit. Jak správně pracovat se stopovačkou a jak naučit přivolání psa viz. článek v sekci Učení a výcvik - Puberta a vše s ní spojené.

 

Dále radím jakmile začne pejsek projevovat strach, zkuste si ho k sobě přivolat, nedovolte aby zalezl, jakmile by zalezl mohl by se uzavřít ,,do sebe,, a to by bylo ještě horší. Vždy platí že si ALFA samec přivolává podostatní, v tomto případě jste Alfou Vy. Rozhodně nechoďtě za pejskem z vlastní iniciativy. V přírodě ve smečkách to takto nechodí, a vždy když hlavní Alfa přijde ke svému podřízenému, většinou mu chce provést nějakou škodolibost, a podřízený pes už se tak stresuje dopředu protože má strach co přijde...

 

Určitě platí, že kdo se usmívá je v pohodě a není třeba se ho bát. Usmívejte se na svého pejska a když přijde návštěva, ať se snaží nedělat hluk, žádné zbrklé pohyby, prostě jako normálka, nic se neděje a usmívat se, klidně se i smějte, přenesete to i na psa a on bude více v klidu. Když se bude bát, spíše se mu po-usmívejte, jakoby jste si z něj utahovali jakože řeší jakoukoli kravinu strachem.. To že si Váš pes občas učůrne, ... je to projev příliš submisivního neboli poddajného chování s úzkostí a spouští ho očividně návštěva. Můj pes mi také sem tam učůrával, když byl štasný z mého příchodu, neřešila jsem to nijak jinak, než jsem se chovala jako vždy při příchodu a vždy když si učůrnul jsem se zasmála a řekla jsem mu s úsměvem že je ,tydýt, jako ho pošťouchla i usměvavým tónem hlasu a víc to neřešila. Po třech týdnech to úplně odboural a nyní je naprosto vklidu.

 

Dejte psu též najevo, že se venku nemusí bát, že když je s Vámi je v naprostém bezpěčí a nemusí mít strach. Je potřeba psu zvýšit sebevědomí, dále mu dát najevo, že je s Vámi v bezpečí a nic mu nehrozí a dále se mu více věnovat a naučit ho přivolání, hrát si s ním, pomatujte že jakýkoliv stres vždy odbouráte hrou. Máte auto? proč si třeba se psem nehrajete někde u auta, aby získal důvěru, očichal si ho, to samé s návštěvou, hraje si pes i s cizími lidmi?  apod...

 

Ohledně trestů když něco provede, u takového psa bych rozhodně nevolila zvýšení hlasu, to určitě ne, hlavně žádné násilí a ani smotané noviny, které dělají rámus. Více se zaměřte na to, co po psu chcete, a když to neudělá hned napoprvé netrestejte ho ať už zakřičením nebo posláním na místo. Navíc pes si to s posláním na místo spojí, a nebude tam chtít chodit a když tam bude muset bude opět vystresovaný. Tady bude bohatě stačit Vaše zamračení či pokárání např. slovy ,,Fuj,, když neudělá hned nějaký povel, který má opravdu perfektně zmáknutý, povel bych zopakovala, ne zvýšením hlasu ale ráznější výslovností se stejným tónem.

 

Zkuste takto s pejskem pracovat, najděte to co má rád co ho zajímá a to mu dopřejte. Pamlsky za dobře splněný úkol či povel jsou spíše uplácení než řádná pochvala, ale i to je možné. Když např. dáte povel ,, Ke mě,, a pes přijde netahejte ho za obojek, jen ho třeba obejměte moc pochvalte, řekněte mu že je hodný, nebo výborně, nebo dobřee... (vždy ale jen jednu variantu), a podrbejte ho kde to má rád, pak za Vámi bude rád chodit a sebevědomí mu také vzroste. 

 

Když ho budete chtít pohladit, nejdříve na něj promluvte at se nelekne, napadá mě i zda není Váš pes hluchý?? Pokus totiž neslyší, mohl by taky právě takto reagovat. . .

 

Budu moc držet palce ať se zadaří a dejte vědět jak vše probíhá, děkuji.