POSLEDNÍ DOBOU SE NĚJAK DUSÍ

15.01.2012 17:10

Pomoc Zvířatům Eva

Dobrý den, chtěla jsem se prosím zeptat, mám fenku 7 let, malé plemeno-boloňáček, poslední dobou se nějak dusí, většinou, když je v nějaké euforii nebo ve stresu, když má zrychlený puls, např. když jdeme ven a ona má velkou radost, nebo když přijdeme z práce domů, také se to stalo po jízdě výtahem, kde měla asi stres, protože na něj není zvyklá. úplně začne sípat, nemůže se nadechnout, chrchlá, vždycky si k ní sednu a hladim jí, musí se uklidnit, pak to přejde, ale možná jde o nějaký srdeční šelest nebo kdo ví, naše veterinářka řekla, že by musela na vyšetření asi prý do Prahy, kde jí zjistí, z čeho to je a jestli by měla brát nějaké prášky na to. Určitě s ní zajedeme na vyšetření, jen mi zajímá váš názor.
Moc Vám děkuji!


PP Věrka

Dobrý den,
z toho co píšete je možností více. Já nejsem veterinářka, ale První co mě napadlo, je epileptický záchvat, dále astma, nebo to může být psychická neuroza, dále stres ze změn a následné dušení z důvodu právě té psychiky, alergie a další. Rozhodně Vám budu držet palce at vše dobře dopadne!

S epilepsií je velký problém. Vyskytuje se u všech plemen. Je buď vrozená nebo získaná.
Získaná - např. úraz (střet s autem, rána klackem do hlavy apod.).
Vrozená se u štěněte nepozná a má různé projevy. Od projevů v nízkém věku až po stáří. Nikdo spolehlivě neřekne, proč ji pes má nebo ne, jedině až po dokonalém vyšetření. Na epilepsii se specializují na klinice JAGGY v Brně.
Nechci Vás nijak zneklidnit, ale jak říkám, je to jen jedna z možných příčin.

Při Astma se pejsek jakoby právě dusí. Větrejte, snažte se aby nebylo přetopeno, pozor na prach apod.

Psychické problémy se dále řeší u každého psa opět individuelně. Vaši fenečku jsem neviděla, tudíž nemohu říct přesně, a HLAVNĚ nejdříve je potřeba vyšetřit ji, aby jste přesně věděla oco jde.

U fenky se též mohla projevit alergie na něco, zda proběhla nějaká změna v jejím krmení, nebo v prostředí ve kterém se pohybuje? Dále Alergie může též souviset s psychikou.

Mohu se zeptat, kam vás Váš vet poslal? Samozřejmě bude určitě nutno provést více vyšetření, aby se zjistilo, co Vaši psí holčičku trápí.
Budu moc ráda, když nás tu budete informovat, jak vaše prohlídka dopadla a následně jak se fenečce daří, moc Děkuji a přeji at je jen dobře.

 

 

Eva | 23.01.2012

Moc děkuji za Vaši odpověď. Při návštěvě veterinární kliniky bylo srdce poslechnuto a žádné podezření na to, že by to dělalo srdce není, ale také měl doktor podezření na tu epilepsii. Protože to má jen málo často, když je v klidu doma, tak vůbec, ale jen když je v nějaké nové situaci, třeba na výletě, kde je v novém prostředí a tak má z toho právě stres.Zatím s tím nemáme nic dělat, pouze ji zbytečně stresu nevystavovat, ale kdyby se to nějak zhoršovalo, tak se prý udělá vyšetření a musela by brát nějaké léky. Zatím to je prý v pořádku a není to akutní. Tak snad se to nebude nějak zhoršovat. Budeme ji držet co nejvíce v klidu, a vyvarovat se např. výtahu, kde se jí to například vždy objevilo. Děkuji moc !



PP Věrka | 23.01.2012

Hezký večer,
vůbec není zaco :-) jsem ráda že už je aspon trochu jasno a že má psí holčička zdravé srdíčko ! JInak ano, léky na epilepsii berou pejsci více ohroženi. Jinak Přesně tak, držte ji v naprostém klidu, at nemá nervy, stres apod. ono i vítání při příchodu ji nenechá vklidu. Navíc myslím, že právě cizí prostředí nebo moc zbrklí lidé mohou být též vzbuzovačem. Všechno pěkně vklidku :-) Jinak také existují určité body na těle pejska, které lze použit na zmírnění nebo úplné odeznění epileptického záchvatu. Důležité je, aby nepanikařilo okolí, ale mluvit na fenku pomalu a klidným hlasem aby se co nejdříve uklidnila. Je pravda, že její průběh je vcelku dobrý, jsou i horší. Proto se držte a fenečce objetí ! Jinak klinika JAGGY je také v Praze :-))) Děkuji za Info !!