UČENÍ K ČISTOTNOSTI

29.12.2011 10:37

Jana

Prosím pěkně, mám dotaz. Máme doma 2měsíční miminko.Je velmi chytrý, rychle pochopil,proč jsou doma na zemi noviny. V případě nouze - kakat chodí pouze tam, ale s čůráním si z nás "dělá srandu". Např. 5x za sebou jde na noviny, ale pak si usmyslí, že se mu nechce, tak čůrá, kde se mu zachce. Krom kuchymě, tam ví, že vůbec nesmí vstoupit. Vím, že je ještě malý, ale on nám to očividně dělá naschvál tam, kde nám to nejvíce vadí.Za každé správné čůrání dostane pochvalu a pamlsek, při špatném se mu dostane ostrého Fuj, nesmíš.
Prosím o radu.

 

PP Věrka

Dobrý den Jano,
ano máte pravdu, štěně je opravdu malé. Ještě si vůbec neuvědomuje, že ,se mu chce, . Tím, že na něj zvyšujete hlas, ho akorát vyděsíte. Štěňata potřebu vykonávají skoro hned jak to na ně přijde, a až kolem 4. měsíce si teprve začínají Uvědomovat, že se jim vlastně chce. A Vašemu jsou teprve 2 měsíce. Proto zabrzděte.

Az bude větší. . .
Víte, velmi také záleží, z jakého prostředí Vaše psí dítě pochází a zda ho jeho matka vedla k čistotnosti už od mala. Až bude větší, tak si to teprve začne uvědomovat!

Štěňátka samozřejmě všude čůrají a kakají, ale dají se celkem dobře nasměrovat, kam mají svou potřebu vykonávat. Jsem si jistá, že nechodí čůrat naschvál, tak to prostě nefunguje. Je to jako s malými dětmi.
Štěňátku udělejte jeho ,MÍSTEČKO-PELÍŠEK, aby vědělo, kde má zázemí, bezpečí a svůj klid. Ono se drží hlavně Vás, protože teď jste jeho matka Vy a potřebu vykonává právě ve Vaší blízkosti.

Já tedy vždy, když mi štěně začne čůrat jinde, než kde mu určím, prostě ho přitom vezmu a odnesu ho na místo, s novinami, kde svou potřebu většinou dokončí. Nijak ho nekárám, ale ani nechválím. Když mi štěně udělá potřebu na určeném místě, usměji se na něj a jen mu řeknu hodný. Vaše štěně je ještě malé na venčení venku, ale až bude větší je určitě dobré vždy mu nastavit určitou hodinu venčení a řeknu mu např: ,JDEME VEN, a vezmu pejska vyvenčit. Určitě bych dala noviny třeba k venkovním dvěřím, aby venčení, až bude větší, proběhlo snadněji. Dejte noviny pouze tedy na jedno určené místo, a tam se snažte vždy odnést pejska, když bude mít potřebu nebo ji bude vykonávat někde jinde po bytě. Štěňátka většinou moc neřeší, prostě to pustí v nejbližším místě, takže by bylo dobré umístit noviny i do jeho blízkosti. Lze to řešit i tak, že pak noviny budete postupně posouvat ke dvěřím, ale jak říkám, štěně je malé a velmi závisí na tom, zda ho jeho psí matka vedla k čistotnosti. Pokud štěně při činu nepřistihnete, prostě to ukliďte a neřešte. Kdyby bylo kárané, což je naprosto z dob pravěku, nepochopí zaco.

Štěňátka jsou velmi chytrá, a za čas pochopí a kor když je k tomu vede jejich psí maminka, že si mají ulevovat mimo svůj pelíšek nebo domov. A dále, když bych přistihla štěně, že vykonává potřebu jinde než má, rozhodně ho netrestám, ani mu neříkám ,ostře Fuj, jen mu řeknu ,JDEME VENČIT, vezmu ho a položím na určené místo s novinami. Chce to trpělivost a uvidíte, že jak bude štěňátko růst, velmi rychle pochopí, co se po něm chce.

Štěňata jsou také zvyklá se vždy po jídle ,vypustit, takže bych ho hned potom, co se napapá, odnesla rovnou na noviny. to dělejte vždy po každém jídle nebo svačince.

A ještě dodám, že štěňátka jsou zvyklá se i vypouštět většinou vždy, když se vzbudí, takže po té ho opatrně také vždy odneste na noviny.

Budu moc ráda, když mi třeba za pár týdnů napíšete, jak to se štěňátkem jde. Děkuji.