VÝBĚR PLEMENE

12.07.2012 03:31

VÝBĚR PLEMENE

 

Emil

Dobrý den, jsem začátečník (mam 25 let) a chtěl bych pejska kterej by mě ochránil, několikrát mě vykradli, moje představa je Německý nebo Švýcarský ovčák, můžete mi poradit případně navrhnout jiné plemeno? Děkuji

 

PP Věrka

Dobrý den Emile,

předem upozorňuji, že jste uvedl pouze své jméno a v pravidlech poradny je toho více !!

pokud chcete pejska jen na ochranu, tak to není vhodné. Je třeba si uvědomit spoustu dalších věcí, jako je:

  1. co od pejska očekáváte, co od něj vlastně chcete
  2. zda pořizujete pejska na ven nebo do bytu
  3. kolik času jste ochotní a schopni mu věnovat
  4. zda jste shopni pejskovi zajistit vše co potřebuje jako u aktivních plemen pohyb a dostatečné vyžití, či cvičák nebo zda chcete klidnějšího pejska spíše jako rodiného kamaráda, společníka na výlety atd., příliš nenáročného
  5. není dobré vybírat si pejska pouze dle exteriéru, ale je nejlepší si o plemeni zjistit co nejvíce, a pak se rozhodnout, zda na to máte a zda počítáte se vším, k čemu je pejsek vyšlechtěn (s jeho aktivitou, energičností, s jeho velikostí, se vším co bude do budoucna potřebovat)
  6. zda si pořídíte štěně či dospělého psa
  7. zda jste shopni psa vychovat od štěněte a dít mu nejen potřebný výcvik ale i lásku, péči, zázemí a bezpečí
  8. že psa nelze brát pouze jako ,,NÁSTROJ,, na ochranu proti zlodějům, to už si raděj pořiďte požádná zámek či bezpečnostní systém
  9. že pes není robot ale má své životně důležité potřeby
  10. co jste ochoten mu dopřát nejen se samozřejmostí toho, co potřebuje, a i finanční stránka je velmi důležitá pro zaopatření pejska
 

Nejlépe by asi bylo, aby jste si zašel na pár návštěv k pejskařům, napč. na pár různých cvičišť jako cvičák na obranu, cvičák na psí sporty, cvičák na poslušnost,... a tam se pokouknout na psy, na Vše se cvičitelů optat a ujasnit si, co od psa chcete, co jste shopenn a ochoten mu věnovat či objetovat, včetně Vašeho času a zda jste připraven na dané plemeno a na jeho zvládnutí.

Protože mít psa znamená i počítat s jeho výchovou, staráním a pečováním o něj a i jeho zvládnutí jak fyzicky tak psychicky a to si nemůže dovolit každý.

Rozhodně počítat s tím, že si pořizujete pejska na cca 15 let dalšího soužití do budoucna a dle toho se k tomu velmi zodpovědně postavit.

Pokud jste úplný začátečník, opravdu to nepodceňujte a běžte se poradit a pokouknout na ta cvičiště. Ale pozor, ne každé je správné, ten kdo Vám bude něco nutit, jako jeho názor a že nejlepší je odněj a tohle a tamto, to není správný cvičitel či pejskař. Na správném cvičíku Vám zodpoví Vaše dotazy, s Vaším zájmem doporučí případně navedou ale ostatní nechají na Vás.

Takže se pořádně rozmyslete a pak přeju ten nejlepší výběr.

Já Vám těžko mohu doporučit pejska dle Vašich potřeb ,,Jen na hlídání, že Vás vykradli,, nevím co jste shopen zvládnout a co ne.

Klidně napište více a uvidíme, každopádně jako hlídači se nejlépe osvědčilo pracovní plemena a těch je více:

Ovčácká a pastevecká plemena - Do této skupiny patří dobře ovladatelní psi, vyšlechtění pro hlídání a shánění stád ovcí a dobytka. V dnešní době jsou často využíváni jako pracovní psi. Vypíšu jich pár včetně odkazů (stačí kliknout na jméno) a pak už je to jen na Vás vše si zjistit a vybrat si toho správného.

Plemena ovčácká, pastevecká

Molossoidní plemena (dogovití psi)

Molossoidní plemena typu mastifa


Molossoidní plemena horského typu